Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Slag men også Parkinsons sykdom

Spørsmål

Viser til tidligere sak ang. hjerneslag/parkinson Datscan tatt to år etter hjerneslaget. Svaret var slik: Ved visuell vurdering av de rekonstruerte snittene ses det generelt lett nedsatt opptak. Nedsatt opptak er mest uttalt på høyre side der putamen er knapt synlig. RatioZ-score Høyre caudatus: 2.05 - 2.47 Venstre caudatus: 2.62-1.40 Høyre putamen: 1.40 - 3.62 Venstre putamen: 2.09-2,02 Vurdering:Nedsatt mengde presynaptiske dopamintransportører. Funn forenlig med MB Parkinson. Mitt spørsmål: Etter et kraftig hjerneslag som beskrevet i forrige skriv - med opplysninger om MR 2 ganger med skade i lillehjernen, basalt og i thalamus: Er funn i -datscan noe som kan bety at det kan handle om vaskulær parkinson, eller er verdiene feil ift det? Mitt hjerneslag rammet først og fremst min venstre side, v. arm og bein. Parkinson/slaget rammet mest samme side. Det ble straks etter diagnose mulig parkinson pøst på med sinemet/parkinsonmedisin, har ikke på noe tidspunkt hatt noen virkning som jeg har kjent. Jeg opplever legen har fokusert alt for mye på parkinson, og ingenting på senskader etter hjerneslaget. Dette mener jeg har vært feil, da det eneste som har hjulpet er botox og jeg hadde det vanskelig med smerter før jeg fikk det. Etter første injeksjon var mine smerter fullstendig borte. Det er beskrevet som spastisk lammelse i armen og jeg har fått skinne som skal avhjelpe det. Armen er bøyd innover og fingre helt forkrøplet og bøyd. Vanskelig å få vasket innihånda da tommel kommer ut mellom de andre fingre. Beinet er også helt stivt /vanskelig å bøye og det var i venstre beinet jeg først fikk botox, legen som gir meg botox skriver om spastisk lammelse pga slaget. Jeg har til tider hatt ukontrollerte bevegelser, som har vært svært ubehagelig. Vet ikke - for mye sinemet? Har prøv meg fram mht sinemet, og har gått noe ned i daglig dose. Tørr ikke slutte, da jeg har trodd at jeg har behov for det, selv om jeg ikke på noe tidspunkt har hatt positiv virkning av det.

Mann 69
Svar

Hei,  

Takk for ditt oppfølgningsspørsmål. Du var svært uheldig og fikk et stort hjerneslag for noen år tilbake. Slaget rammet lillehjernen, thalamus og noen steder i hjernen. MR kontroller viste hjernesvinn. Skadene dine ligger baktil i lillehjerne og som sagt går det baner fra lillehjerne til storehjerne. Vi skiller Parkinsons sykdom plager som nevrodegenerativ årsak, det vil si det oppstår nervecellesvinn  (en ekte eller genuin Parkinsondiagnose) eller betinget i slagskader (vaskulær Parkinsondiagnose). Om det er det ene eller det andre avhenger av hvordan du responderer på parkinsonpiller. Om du ikke responderer bra på parkinsonpiller som Sinemet så kan det skyldes vaskulær Parkinsons sykdom, men om du responderer så kan det være en genuin Parkinsons sykdom (nemlig to ulike sykdommer, og to ulike responser på legemidler). 


Undersøkelse av disse områder med Datscan viser at det er skade pga. nedsatt opptak og mest uttalt på høyre side, så det kan være at plagene dine dominerer vesntre kroppshalvdel. At skaden rammer mest putamen er vanlig ved Parkinsons sykdom. Vi kan se det ved vaskulære parkinsonskader også. Datscan undersøkelsen viser at nervecellene i disse områder er skadet eller nemlig borte, så tallverdiene er riktige uansett hvilken årsak. Ettersom slag rammet først og fremst din venstre side, så kan det være at Parkinsons ikke er så godt synlig her, men at den kan være synlig i motsatt side av kroppen. Om du ikke merker pillevirkning som jeg skriver over så kan det være vaskulær årsak fordi den biter ikke på parkinsonpille. Jeg kan ikke si det sikkert før jeg har undersøkt deg eller testet responsen med hurtigvirkende pille, da ser man og måler effekten i løpet av en time (såkalt levodopa test). Det er veldig bra at Botulintoxin hjelper mot smertene og jeg synes at du skal fortsette med injeksjonene mot dine spastisk lammelser. Sinemet skal først og fremst bedre ukontrollerte bevegelser som skjelving, men kan også gi det som dansende bevegelser i for høy dose ved genuin Parkinsons sykdom. 

Håper dette var avklarende. Masse lykke til!