Skjelvinger

Spørsmål

Jeg har de siste par årene vært plaget av at hodet mitt "rister" i noen sekunder av gangen når jeg er sliten. Denne skjelvingen forekommer flere ganger daglig (hovedsakelig om kvelden), og i perioder med mye "stress" øker plagene merkbart. Ofte er det ikke jeg selv, men familie og venner som legger merke til denne skjelvingen. Har vært hos min fastlege, som ikke kunne si hva dette var og henviste meg videre til kiropraktor. Behandling hos kiropraktoren hjalp til en viss grad, men ristingen forsvant ikke helt. Etter 12 behandlinger der det kun bedret seg etter de 3-4 første gangene, og deretter stagnerte, så jeg ingen vits i å fortsette. I det året som er gått siden da, har det bare blitt verre og verre. Et "anfall" varer bare i 3-4 sekunder, og jeg klarer å stoppe det dersom jeg blir gjort oppmerksom på det av andre. Det er ikke smerter forbundet med det. Problemet er jo at dette bare skjer på kveldstid, derfor har jo aldri lege eller kiropraktor sett en anfall "live". Har fått inntrykk av at de mener det bare er noe "småtteri" som ikke betyr noe. Selv mener jeg denne skjelvingen må være et tegn på at noe er galt, og er vel innerst inne redd for at dette skal være første skritt på vegen til en langt alvorligere sykdomsdiagnose som er under utvikling. Dersom jeg ønsker at fastlegen skal henvise meg videre til en spesialist - hva slags spesialist bør det være? En nevrolog? Eller noen som er spesialister på rygg og nakke???
Takknemlig for svar!!!

Kvinne, 39 år

Kommersiell tjeneste fra Lommelegen:

Har du spørsmål om din egen helse?

Spør en spesialist i dag og få svar allerede i morgen

Svar

Hei!

Jeg forstår at du synes denne skjelvingen er plagsom og at du er redd for alvorlig sykdom. Syens nok det er riktig å undersøke dette nærmere, og hvis fastlegen din ikke kan stille diagnosen er det en nevrolog som er rett adresse for videre undersøkelser.
Aktuelle diagnoser kan være;
Fysiologisk skjelving; dette kan skyldes angst eller nervøsitet.
Godartet skjelving; er en tilstand uten sikker årsak, men kan opptre hos flere i slekten, begynner gjerne midt i livet, og opptrer helst i hvile, men også når man skal gjøre noe. Dette kan lindres med såkalte betablokkere.
Parkinson: som begynner oftest etter fylte 60 år og følges av trege bevegelser og redusert mimikk (men skjelving kan være første symptom)
Høyt stoffskifte: denne diagnosen kan stilles på grunnlag av enkle blodprøver.
Kronisk alkholisme
Overdosering av en del medikamenter, også slike som "lykkepillen".
Sykdommer i lillehjernen.

Legen din kan undersøke mange av disse mulighetene uten å henvise til nevrolog, og det er først hvis fastlegens utredning ikke kan føre til konklusjon at det er riktig å henvise videre etter min mening.

Lykke til!

Har du spørsmål om Allmennmedisin?

Spør en av våre spesialister og få svar innen 1 – 3 virkedager.

  • Få skriftlig legesvar på mail
  • 100 % anonymitet
  • 30 leger fra 10 ulike fagfelt
Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Pris fra 259,-