Skjelvinger

Spørsmål

Jeg har de siste månedene merket at jeg er blitt skjelven på hendene. Det er ikke så lett synlig hvis jeg holder hendene i ro, men hvis jeg holder et papirark eller skal peke på noe er det blitt lagt merke til av andre. Det er litt plagsomt.
Jeg har tatt vitamintabletter med mineraltilskudd og trantabletter hver dag i flere år. Jeg driver for tiden ikke noe særlig mosjon, men føler meg likevel bra. Jeg veier 87 kg og er 170 høy. Jeg la plutselig på meg 12-13 kg for 6 år siden, og jeg har veid 85-87 kg siden. I den tiden jeg trente var jeg 70-73 kg og følte meg ikke overvektig. Jeg er ganske kraftig bygget.
Jeg føler meg ikke stresset på noen måte. S-kolesteroler: 6,0.
S-kolest.(LDL):3,8. S.kolest.(HDL): 1,0. -Måling fra for to år siden.- Jeg har hatt blodtrykksmålinger der undertrykket har vært oppe i 90. Jeg drikker kaffe,- gjerne 4-5 kopper daglig. Røyker ikke. Hva kan skjelvingen komme av?

Mann, 52 år

Svar

Hei!

Jeg tror ikke skjelvingen har noen sammenheng med vekt eller kolesterolverdier. Hvis du er vant til å drikke kaffe skulle det være usannsynlig at det er det som er forklaringen på plagene.

En kan tenke seg flere mulige forklaringer, men jeg synes du skal utredes hos fastlegen din eller nevrolog for å bringe årsaken på det rene:
- høyt stoffskifte
- parkinson. Denne sykdommen begynner oftest etter fylte 60 år oog ledsages av redusert mimikk og treghet.
- kronisk alkoholisme og nevrologiske symptomer av denne årsak.
- for store doser av enkelte medikamenter, feks den såkalte "lykkepillen".
- fysiologisk skjelving, feks ved angst eller nervøsitet
- godartet skjelving, en tilstand uten klar årsak, men som kan bedres med medisiner kalt betablokkere. Denne lidelsen starter gjerne midt i livet og skjelvingen er uttalt i hvile eller når man skal gjøre noe (feks peke).
- sykdommer i lillehjernen. Dette kan avklares med CT eller MR.

Legen din bør undersøke deg og ta blodprøver og dessuten rekvirere CT eller MR, før diagnosen godartet skjelving kan stilles.