Skjelving

Spørsmål

SYMPTOMER:
Hovedproblemet er skjelving i musklene. Dette øker utover dagen og har intensivert i løpet av de fem ukene. Jeg skjelver sjelden så mye at det er synlig. Skjelving en kan minne om "alt for mye kaffe", "masse bricanyl ( jeg bruker ikke dette, men har benyttet det tidligere)". Noen dager kan jeg være litt bedre.
Bisymptomer: Tørr i halsen. Dette følger ofte når skjelvingen intensiveres. Tørrheten kan minne om den munntørrheten man får av hasjrøking, litt nummen i bakhodet, muskelslapphet. Slik sett minner de symptomene meg litt om de fysiske virkningene av å være "stein". Forøvrig er det årevis siden jeg benyttet noe hasj og har vært meget måteholden med dette, men ønsket å nevne dette pga. at symptomene ligner litt.
Andre bisymptomer er svake forkjølelsessymptomer som litt ubehag i svelg, øreverk, svak hodepine.
Andre bisymptomer er litt balanseproblemer, følelsen av å være litt ukoordinert, glipper småting m.m.
VARIGHET: 5- 9 uker, I starten var jeg ganske småforkjølet dette har avtatt endel nå, mens skjelvingen har intensivert.
LEGEKONSULTASJON: Hatt en konsultasjon med lege og tatt endel blodprøver:
-blodsukker normalt, -blodprosent normal, -leverfunksjon normal,
-ikke flåttbakterie, -blodtrykk normalt, -senkning normalt, -ingen tegn på bakterieinfeksjon, -ikke hatt synsforstyrrelser eller nedsatt førlighet i noen deler av kroppen.
ANDRE OPPLYSNINGER: Har til vanlig god helse, men litt astma som jeg vanligvis ikke bruker medisiner mot. Har benyttet litt alkohol sjeldnere enn en gang i uken, med noe mer i forbindelse med Jul. Psykisk har jeg hatt det stabilt og greit, foruten denne skjelvingen. I forhold til stress har jeg i det siste hatt mindre arbeidspress og mer søvn enn tidligere.
Jeg er selvstendig næringsdrivende med en fysisk og psykisk krevende jobb ( ikke sykepengegrunnlag). De neste åtte ukene har jeg en del utfordringer. Noe sykepengegrunnlag har jeg ikke og trenger å fungere godt igjen.

ØNSKER FØLGENDE SVAR:
Hva kan være sansynlige årsaker, og kan noe diagnose stilles med sikkerhet?
Kan en mistenke noen alvorlige sykdommer?
Hvordan skal jeg forholde meg videre?
Når kan jeg påregne å være i form igjen?

Relevante sykdommer/medisiner: Bruker ikke medisiner
Tok influensavaksine for 9 uker siden

Mann, 34 år

Svar

Hei !

Først takker jeg for en meget presis og god beskrivelse av dine plager og utredningen så langt. Det letter "jobben jeg skal gjøre" betydelig, men allikevel er dette ikke lett å svare på.

Det aller første jeg tenker på, og kanskje det mest sannsynlige, er at du kan ha et "forhøyet stoffskifte", som mer presist kalles hyperthyreose. Det er en tilstand hvor skjoldbruskkjertelen på halsen, produserer for mye av det hormonet som kalles thyroxin.
Jeg har ingen forusetninger for å si om du faktisk har det, men det er det første jeg ville ha tenkt på. Dette undersøkes med en blodprøve hvor man sjekker disse hormonverdiene. Be din lege om dette.

Du kan lese mer om hypertyreose i vedlagte link.

Hvis det ikke er dette heller, synes jeg at du bør be din lege vurdere om ikke du bør vurderes av en nevrolog, som er de som kan mest om skjelving (eller tremor, som det kalles medisinsk, i tilfelle du vil søke om det på nettet)

Teoretisk kan skjelving skyldes Parkinsons sykdom, men det er jo svært sjeldent i din alder. Likedan er det en teoretisk mulighet for hjernesvulst, selv om dette er svært sjeldent, så synes jeg man kan få det utelukket ved å ta et CT-bilde av hjernen.
Spesielt dette med at du i tillegg til skjelvingen har balanseproblemer og at du mister småting osv, gjør at jeg synes det er viktig og riktig at du utredes av en nevrolog og tar et CT-bilde.

Du kommer med meget konkrete spørsmål, og det liker jeg, men jeg kan dessverre ikke gi deg konkrete svar, da dette fordrer legeundersøkelser og videre utredning, som jeg ikke har mulighet til. Det eneste av dine spørsmål jeg kan svare konkret på, er hvordan du skal forholde deg videre, og det har jeg altså beskrevet ovenfor.
Håper at dette hjelper deg til å komme til bunns i problemet.
Jeg vil også legge til at det er fullstendig mulig at du ikke feiler noe som helst, for det er ofte at kroppen kan lage "symptomer" uten at der egentlig ligger noen påvisbar sykdom bak, og plagene forsvinner litt etter litt av seg selv igjen. Men få foretatt de undersøkelser og utredninger jeg har beskrevet ovenfor.
Jeg ønsker deg lykke til og god bedring !