Skjelving på hendene

Spørsmål

Hei. Min sønn på 18 år skjelver på hendene, spesielt høyrehanda. det merkes når han skal drikke av glass eller kopp o.l. Han er ellers frisk og sprek og har ikke vært syk. Han har tatt medisin mot akne, uren hud i de siste månedene.Dette er ikke noe som plager ham nevneverdig, men det er ekkelt og hemmer han nok i daglig samvær med andre. Vi synes det er litt rart.

Relevante sykdommer/medisiner: Tetracyclin

Mann, 18 år

Svar

Hei.

De vanligste årsakene til skjelving hos unge mennesker er angst, nervøsitet, høyt stoffskifte og bruk av visse medisiner. Også enkelte nevrologiske sykdommer kan ha skjelving som symptom. Noen ganger finner man ingen forklaring på skjelvingen, såkalt ”essensiell tremor” (tremor = skjelving).

Jeg vet ikke om din sønn er engstelig av natur, men angst og nervøsitet er vanlige symptomer som kan gi seg til kjenne blant annet i form av skjelving, svette, hjertebank, åndenød og muskelspenninger.

Skjelving kan også sees ved høyt stoffskifte. Andre symptomer ved denne lidelsen er svette, hjertebank, rastløshet og vekttap til tross for god matlyst. Høyt stoffskifte diagnostiseres ved hjelp av en blodprøve (FT4 og TSH).

Medikamenter som kan gi skjelving er blant annet noen medisiner mot psykiske lidelser, astma og epilepsi. Tetracyclin som din sønn bruker, har ikke skjelving som kjent bivirkning.

Essensiell tremor er rask skjelving av hender, og noen har også skjelving med hodet og i tungen. Skjelvingen forsvinner vanligvis i hvile, men forverres ved engstelse, kulde, ved aktivitet og ved fysisk tretthet. Essensiell tremor starter vanligst mellom 10 og 20 år. Tilstanden er ikke uvanlig, og undersøkelser har vist en forekomst på 0,5-4% i befolkningen. Årsaken er ukjent, men arvelige faktorer spiller en rolle hos noen.

Også enkelte nevrologiske sykdommer kan ha skjelving som symptom, men ofte har man da også andre symptomer i tillegg.

Så fremt din sønn ellers er frisk og i fin form og ikke har noen andre symptomer enn skjelvingen, så tror jeg ikke det ligger noen sykdom bak. Allikevel er det greit å få en nevrologisk sjekk hos legen, og å ta noen blodprøver blant annet for å utelukke stoffskiftesykdom. Fastlegen kan også henvise din sønn videre til nevrolog for vurdering. Skjelving kan dempes ved bruk av en type medisiner som kalles betablokkere, som er på resept. Disse kan være verd et forsøk dersom skjelvingen plager han i det daglige.

Håper dette var til hjelp, lykke til.