Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Skjelving i bena

Spørsmål

Jeg har siden jeg var kanskje 11-12 år hatt tremor i fingrene/hendene. Det var ikke veldig merkbart da, men mer enn normalt. Det har blitt noe verre med årene, men det plaget meg ikke særlig. De siste 3-4 årene har det derimot gått nedover. Tremoren har blitt mye mer merkbar; jeg får kommentarer fra folk, hendene skjelver når jeg bruker bestikk og holder lette ting slik som et yoghurtbeger, jeg må ofte bruke to hender når jeg holder i en kopp. Jeg har siste året begynt å få tremor helt opp i armen (i bicepsen?), men det er ikke like tydelig som i hendene. Retter jeg ut armene skjelver jeg altså i fingre og hender, helt opp til biceps. Dette gjelder både v. og h. side, men det er noe verre på venstre. Nå syntes jeg tremoren har spredd seg. Jeg har trent i alle år, men nå har jeg begynt å skjelve i legger, lår og armer når jeg trener (like mye h. og v. side). Dette ser også andre folk. Dette gjelder også hvis jeg sitter/står i en spesiell stilling (feks om jeg legger mer vekt på ett ben). Da skjelver det såpass at jeg må bytte stilling. De siste 3 ukene har jeg hatt noe som ligner leamus i øvre øyelokk venstre øyet. Det varer kun i et par-tre sekunder, og øyelokket "drar seg nedover". Dette skjer x20+ ganger i løpet av en dag. Ellers er tremoren generelt verre når jeg er sliten/trøtt, feks skjelver det litt i hele kroppen når jeg våkner etter å ha hatt veldig lite søvn. Jeg har hele tiden syntes at hendene mine har vært stive/svake, men i følge nevrolog har jeg god styrke. Han sjekket balansen og refleksene mine, uten funn. MR av hode viste ingenting, ca.2 år siden, før det "spredde seg". Ingen andre symptomer. Ingen livsstilsendring. Nevrolog sier jeg har essensiell tremor (dette var før jeg mener skjelvingen spredde seg) og jeg har fått Pranolol mot dette, men jeg syntes ikke det hjelper. Nå er jeg redd for at dette er noe annet enn essensiell tremor? Jeg skal tilbake til fastlegen, men jeg vil høre en annens synspunkt. Har jeg grunn til å være redd? Anbefalinger?

Kvinne 24
Svar

 Hei,

Ja, det kan stemme at du har essensiell tremor selv om skjelving har spredt seg. Vi må se på hvordan dette ser ut så jeg synes at når Pranolol ikke virker lenger og du har spredning av symptomer så bør nevrolog følge det opp. Det finnes andre legemidler som kan dempe skjelving. Så vi må vurdere disse også. Vi sjekker også om det er feilstilling i muskler og problemer til å utgjøre motoriske bevegelser, da kan det være tale om andre typer tremorsykdommer. Behandling er som ved essensiell tremor og det høres ut som du bør forsøke andre legemidler nå. Lykke til!

Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?


Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 299,-