Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Skjelver i muskler ved visse bevegelser

Spørsmål

Hei, Jeg har den siste tiden opplevd at muskler og eller ledd skjelver når de beveges på. Dette gjelder musklene i armene, og det virker litt som om skjelvingen varierer med hvilken stilling armen er i når bevegelsen skjer. For eksempel dersom jeg ligger og strekker armene opp i luften, og så legger dem ned igjen så vil dem skjelve ca halveis i bevegelsen. Dersom jeg står på gulvet og gjør samme bevegelse er skjelvingen mindre uttalt. Samme skjelvingen oppstår når i håndleddet når jeg beveger håndleddet i en sirkulær begevelse, men samme greia her, virker som det er avhengig av posisjonen til armene / ryggen eller noe annet. Litt vanskelig og si, men skjelvingen er ihvertfall ikke lik når jeg bytter posisjon. Skjelver ingenting når amene ligger i ro, og virker ikke som det skjer i begynnelsen eller slutten av en bevegelse heller, men mer sånn midt inni. En annen ting er at skjelvingene oppsto sånn så og si over natten. Er også ganske stiv og støl i ryggen og nakken om det har noe å si. Av og til kan jeg også kjenne at jeg dovner litt bort i lillefingeren, men ser ut som det kommer av stivhet i ryggen, fordi det forsvinner med trening, og kommer tilbake rundt samtidig som stivheten blir værre. (Tipper nerve i klem eller noe...) Var hos legen her om dagen og fikk påvist d-vitamin mangel her om dagen, og har begynt å ta d-vitamin daglig. Kan det ha noen sammenheng? Står egentlig ikke så mye om skjelving på nettet, vet ikke om det er fordi det er uvanlig eller ikke, så ikke så lett og google seg til ett svar ihvertfall. Kanskje du har noen tanker?

Mann 27
Svar

Hei.


Skjelving kan ha en rekke årsaker, inklusiv sykdommer, men det finnes også en naturlig skjelving, som ikke har noen årsak. Denne har vi stort sett alle, dog i svært varierende grad. Dette kalles fysiologisk tremor. Det at noen av oss har lite av dette, mens andre en del mer, kanskje såpass at det blir en plage i hverdagen, er en av årsakene til at noen kan gjøre svært krevende manuelt arbeide som f.eks. å operere i øyne osv, mens andre mer mer naturlig skjelving, ikke er egnet for slike yrker. 

Hvis vi så tenker på sykdommer som kan gi skjelving, så har vi den typiske Parkinsons sykdom, som er en sykdom som stort sett rammer mennesker som er betydelig eldre enn deg, og den arter seg heller ikke slik du beskriver det. Høyt stoffskifte kan gi økt skjelving på hender m.v., og det er saktens noe du kan sjekke.  Psykologiske faktorer kan også i betydelig grad gi økt tendens til skjelving. 

Du spør om dine lave D-vitaminnivåer kan ha noen sammenheng med skjelvingen. Det tror jeg ikke, for skjelving er ikke et kjent eller typisk symptom ved D-vitaminmangel. Men du skal naturligvis ta dine D-vitaminer uansett. Jeg tror heller ikke at det at du er stiv og støl i rygg og nakke har noe med saken å gjøre. Det måtte isåfall være indirekte, ved at din stivhet i rygg og nakke er et tegn på at du er anspent og stresset, f.eks., og at dette igjen kan føre til økt naturlig skjelving. 

Alt i alt synes jeg ihvertfall ikke at det du beskriver, gir noen mistanke om sykdom, men om det blir plagsomt for deg eller du ønsker å se om det finnes noen årsaker, så vil du kunne oppsøke fastlegen for dette.

Jeg synes det kanskje kan klinge som at din skjelving har med muskelspenninger å gjøre, siden du observerer det "midt i" visse bevegelser, dvs nå du spenner muskler og holder f.eks. armene i et ikke naturlig leie (hengende nedover)

Ha det bra.