Septum pellucidum

Spørsmål

Har vært i MR røntgen fordi jeg får vondt i hodet når jeg prøver å konsentrere meg, etter at jeg ble påkjørt bakfra for 6 uker siden. Jeg har også hatt problemer med konsentrasjonen etter denne ulykken. Vanligvis har jeg ikke slike problemer.(Er medlem av Mensa) Ved Mr røntgen fant de en septum pellucidum cyste. Hva er det? Kan den komme av eller blitt forværret av ulykken?

Kvinne, 33 år

Kommersiell tjeneste fra Lommelegen:

Har du spørsmål om din egen helse?

Spør en spesialist i dag og få svar allerede i morgen

Svar

Hei.

Septum pellucidum cyste (eller Cavum septum pellucidum, som det egentlig heter) regnes som en anatomisk normalvariant. Dette lille hulrommet er i medisinhistorien kjent allerede fra 1600-tallet. Hulrommet oppstår i en tynn membran i hjernen som forbinder den store hjernebjelken nedad og skiller sideventriklene fra hverandre. På et tidspunkt i fosterutviklingen har vi alle et slikt hulrom i dette området, det har å gjøre med måten hjernecellene vandrer og deler seg på. Hos noen forblir dette noen millimeter store hulrommet imidlertid værende uten å lukke seg. Årsaken til dette er ukjent, og tilstanden regnes altså som en normalvariant uten noen praktisk betydning.

Å ha konsentrasjonsvansker og hodepine i noen uker etter en påkjørsel bakfra er slett ikke uvanlig. I motsetning til hva man kan tro ved å lese i aviser og ukeblader er imidlertid sannsynligheten for langvarige plager svært liten: De aller, aller fleste blir bra av seg selv etter noen uker.

Som du skjønner har nok din cavum septum pellucidum intet med dette å gjøre, og den har vært tilstede helt fra du var et lite foster uten å plage deg.

Fortsatt god bedring !

Har du spørsmål om Allmennmedisin?

Spør en av våre spesialister og få svar innen 1 – 3 virkedager.

  • Få skriftlig legesvar på mail
  • 100 % anonymitet
  • 30 leger fra 10 ulike fagfelt
Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Pris fra 259,-