image: Senebetennelser, prikkinger i huden og unormale blodprøvesvar

Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Senebetennelser, prikkinger i huden og unormale blodprøvesvar

Spørsmål

Jeg har de siste 5 månedene hatt mye smerter i kroppen, prikking og nummenhet i fingrene og i tær til tider. Overbelastning i arm, golfalbue / tennisalbue. Smerter i senene i beina og under føttene. Mye leamus og vibrasjoner i kroppen i nå 3 måneder.

Disse er konstante, og kommer i alle kroppsdeler. Jeg har vært til utredning og tatt en del blodprøver osv.

For to måneder siden var B12 på 950 og den ene leverprøven lett forhøyet. ALP på 140.

Fødte for 10 måneder siden og legen sa ALP kunne bli høyere under graviditet. Nå hadde ALP økt til 175 og B12 var 1050.

Jeg spiser ikke mye kjøtt, men en del meieriprodukter. Tar ikke kosttilskudd, men tok kosttilskudd før graviditeten med B12. Jeg skjønner ikke hvordan det kan fortsette å øke? De har sendt henvisning til ultralyd av leveren, for å sjekke. Men det virket som om legen ikke hadde tenkt å gjøre noe mer hvis den var fin.

Hva kan jeg forvente etterpå når det gjelder videre undersøkelser? Leser jo at både høy B12 og høy leverprøve kan være tegn på sykdom.

Kvinne 32
Svar

Hei.

Her ser jeg igrunnen to eller kanskje tre problemstillinger, som kanskje må sees på hver for seg, og som kanskje kan henge sammen, men mest sannsynlig ikke.

Det ene er at du i snart et halvt år har hatt mye smerter i kroppen. Du beskriver tennisalbue og smerter fra senene i beina. Det kan høres ut som belastningsavhengige smerter, kanskje utløst av ytre faktorer som arbeidsforhold, statisk arbeid og lignende.

Du kjenner også prikking, leamus og nummenhet i fingre og tær. På "medisinsk" kalles det parestesier. Det kan skyldes nevrologiske forhold, som for eksempel polynevropati. Polynevropati er ikke en sykdom i seg selv, men et ord på nerveskade av en eller annen årsak. Det kan også skyldes ubevisst hyperventilering, men en skal alltid utelukke nevrologisk sykdom før en trekker slike konklusjoner. Fastlegen kan utrede deg for dette, eventuelt med tilleggsundersøkelser hos nevrolog.

Så har vi dette med blodprøvesvarene dine. Det er på ingen måte sikkert at de noe unormale verdiene du forteller om, har noe som helst med dine subjektive plager å gjøre. Det kan være tilfeldige funn uten informasjonsverdi, og de behøver fremfor alt ikke nødvendigvis ha noe som helst med sykdom å gjøre. Tar man tilstrekkelig antall blodprøver på en frisk person, vil man ofte finne et eller flere unormale tall som ikke har med sykdom å gjøre. Det er det viktig å være klar over.

Nå er du henvist til ultralyd av leveren for å se etter sykdom der, og det er riktig. Men det er i utgangspunktet ikke lett å se for seg noen kobling mellom de blodprøvesvarene og dine subjektive plager.

Derfor tenker jeg at man i ditt tilfelle også må se på plagene dine hver for seg, for det kan jo ha forskjellige årsaker. Du kan ha "vanlige" belastningssmerter fra muskler og sener som forklaring på dine smerter i kroppen som for eksempel tennisalbue, som tilnærmet alltid kommer av ytre faktorer som gjentatt belastning eller monotone bevegelser.

Og prikkinger, leamus og nummenhet må som forklart ovenfor vurderes av fastlege og evt nevrolog, med tanke på om det har nevrologisk årsak.

Så når det gjelder ditt konkrete spørsmål om videre undersøkelser, så vil det avhenge av om man finner tegn til leversykdom på kommende ultralyd, men samtidig er det så liten grunn til å tro at disse blodprøvesvarene har noe med dine plager å gjøre, at disse bør utredes hver for seg, som ovenfor beskrevet. Dette gjøres via fastlegen. Du skriver at du forstår det slik at legen din ikke vil utrede deg videre dersom ultralyd av leveren ikke viser noe galt. Det høres ikke sannsynlig ut, for du har jo de plager du har, uavhengig av hva ultralydbildet viser, og din lege skal jo også hjelpe deg med å finne årsaker til senebetennelser og parestesier (prikking, nummenhet) naturligvis.

Jeg håper at svarene og rådene her kan være til hjelp for deg, og ønsker deg lykke til.

Illustrasjonsbilde øverst: Shutterstock editorial Fotograf:Medicimage/uig/rex

Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?


Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 299,-