Ryggprolaps og vannlatingsproblemer

Spørsmål

Hei jeg er en mann på 39 som skulle gjøre tungt arbeid den 23 april. Når jeg våknet på søndag den 24 hadde jeg intense smerter i ryggen. Fikk også problemer med å starte vannlatingen (tok lang tid og måtte prøve flere ganger for å sette i gang. Dette vedvarte frem til torsdag 28 april. Jeg ble lagt inn på sykehus og de foretok mr den 29 som påviste prolaps i L5/S1 uten affeksjon av nervøst vev. Jeg ble skrevet ut uten operasjon. Vet dere hva årsaken til at jeg fikk problemer med vannlatingen? Jeg har problemer med dette fortsatt, ryggen er også vond. Jeg kan si som tilleggsopplysning at jeg har hatt litt sosial angst for toalett tidligere og at jeg har påvist trang blærekatarr av urolog som har anbefalt isisjon av blærehals og prostata (TUIP/TURP)
Men så kommer mitt spm bør jeg bekymre meg for prolapset har utviklet seg til isjas i ettertid etter mr og ødelagt eller skadet nerven til urinrøret? Siden jeg fortsatt har vondt i ryggen etter prolapset? Jeg sover og dårlig grunnet verken i ryggen og er nervøs hver gang jeg går på do? Kan dette være årsaken til at jeg har problemer med å gå på toalettet? Jeg vil understreke at de problemene med vannlatingen oppleves annerledes enn de jeg har hatt tidligere. Jeg gikk også med kateter fra lørdag 29 april til onsdag denne uken og har på 44 timer latet vannet på egenhånd 9 ganger. Har også fått påvist UVI etter kateteret. Kan jeg utelukke at prolapser har noe med dette å gjøre? Og hva kan være årsaken til at vannlatningsmønsteret ble endret etter prolapset? Og kan prolapser ha utvidet seg etter MR undersøkelsen? Siden jeg nå også har vondt i nakken og skuldrene, eller kan dette skyldes stress og dårlig søvn? Er også veldig lemster i lårene? Skyldes dette at jeg har gått mange turer etter anbefaling av lege eller skyldes det prolaps?

Svar

Hei! Vannlatingsproblemer i forbindelse med akutte ryggsmerter skal føre til sykehusinnleggelse for å kartlegge om nerverøtter til blæra ligger i klem. det krever akutt operasjon. Du fikk tatt MR undersøkelse som ikke viste at nerver lå i klem, men at du har et prolaps. Et prolaps kan alltids utvikle seg, men det er lite sannsynlig at det skjer bare i løpet av noen dager etter MR undersøkelsen. Smerter og stress har sterk påvirkning på blæretømning. Det er ikke uvanlig at akutte smerter kan sette blærefunksjonen ute av spill, og om du har disposisjon for dette fra tidligere ifr urolog, skal det mindre til for at det blir et problem. Mest sannsynlig er det årsaken til vannlatingsproblemene du har nå i tillegg til urinveisinfeksjon. Smerter i nakke og skuldre kan ikke ha noe med prolapset å gjøre. Det må skyldes noe annet f eks dårlig søvn mm. Smerter i lårene kan skyldes prolaps, men man opplever dette kun i en fot. Smerten er typisk utstrålende ned i fot/lår. Det høres ikke ut som lårsmertene er knyttet til prolapset. Om du bør ta ny MR eller ikke må nesten fastlegen vurdere. Det beror på klinisk nevrologisk undersøkelse som vil kunne påvise en utvikling/progresjon av prolapset