Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Redd for MS

Spørsmål

Hei Jeg er livredd for ms. Dette skjedde etter en episode med hyppig vannlating i april som det ikke ble funnet forklaring på, etterfulgt av flimrende syn i mai og frem til nå. Problemene med vannlatingen har bedret seg, men det har ikke blitt helt bra (jeg tolket dette som et ms-attakk). Var utredet til urolog uten funn. Synet er vanskelig å forklare, men det kan virke som om bakgrunnen på en måte "forstyrrer" forgrunnen (har vært til synstrening for dobbeltsyn som barn). Selve synet kan kanskje beskrives som en tv med "snøvær", hvor jeg ser bitte små bevegelige korn. Synet blir i tillegg ekstra kornete mot mørke bakgrunner, og mot lyse bakgrunner ser jeg små bevegelige sirkler. Har vært til optiker uten funn, og er henvist videre til øyelege. Min frykt for ms har resultert i flere legebesøk, og jeg har vært utredet både hos allmennlege, fastlege og nevrolog, samt tatt mr av hodet uten funn. Problemet er at jeg likevel ikke klarer å slappe av, jeg er redd de har oversett noe, eller at sykdommen ikke vises på nevnte mr. Det høres naturligvis helt idiotisk ut at jeg, som ingeniørstudent, kan overprøve totalt tre leger på denne måten. Problemene går nå utover hverdagen min. Jeg står opp hver dag med de samme synsproblemene, går med stram nakke og hodepine, føler meg utmattet og klarer ikke følge med i forelesninger. Jeg gråter mye når jeg er alene, og kverner på tankene når jeg er med andre. Jeg har trent omtrent hver dag i flere år, men orker ikke lenger dra på trening, siden det føles som det forsterker synsproblemene. Innerst inne vet jeg at jeg har helseangst/hypokondri, men det betyr jo ikke at man også kan være syk. Har tidligere gått til både psykiater og psykolog for å få bukt med negative tanker, med god effekt den gangen. Burde jeg fortsatt anse ms som en reell mulighet? Og hvis ikke, hvordan skal jeg klare å komme meg ut av denne vonde situasjonen? Takk på forhånd.

Mann 23
Svar

Hei,

Multippel sklerose (MS) er en progressiv immunmediert lidelse (at nervevev skyldes angrep av immunsystemet). Det betyr at immunsystemet angriper nerveceller, noe som fører til nedsatt funksjon i hjernen og ryggmargen. MS er en sykdom med uforutsigbare symptomer som kan variere i intensitet. Mens noen opplever tretthet og nummenhet, kan alvorlige tilfeller av MS føre til lammelse, synstap og nedsatt hjernefunksjon. Synsproblem er et av de vanligste symptomene på MS. Betennelse påvirker n. opticus (synsnerven) og dette kan forårsake tåkesyn, dobbeltsyn eller tap av synet. 


MS påvirker nerver i hjernen og ryggmargen som betyr at det kan sendes motstridende signaler eller ingen signaler i kroppen, som resulterer i nummenhet. En dysfunksjonell blære er et annet symptom som forekommer hos opptil 80 % av mennesker med MS og kan omfatte vedvarende hyppig vannlating, sterke trang til vannlating eller manglende evne til å holde på urin. Det er betryggende at MR av hodet er uten funn. MR pleier å "vise" MS. 


Jeg ville supplert med MR av ryggsøyle og ryggmargsvæske. Dersom også de er negative så er det svært liten sannsynlighet for MS. Undersøkelser må gjentas selvsagt dersom plagene kommer tilbake. Synsproblemer ser vi ofte når man plages av stram nakke. Synes du skal stole på de vurderingene som er gjort, det diagnostiske ansvar skal ikke ligge på deg. Psykolger kan hjelpe de gsortere tanker og bekymringer. Lykke til!