Redd for hjernesvulst

Spørsmål

Hei!

Jeg bor i London, og var hos min allmenpraktiker her i går, som sa jeg skulle komme tilbake mot slutten av uken om ikke problemet avtar. Jeg føler meg ikke helt beroliget av dette, og skriver derfor til dere.

Jeg kom tilbake fra Kina på søndag, etter en ukes jobbing der. Jeg hadde fri jobb mandag og tirsdag og slappet godt av etter turen da. Mandag kveld fikk jeg plutselig et lite anfall, hvor jeg skalv ukontrollert, og følte jeg skulle besvime. Jeg mistet kontroll over overleppa, og det føltes som etter en bedøvelse hos tannlegen. Jeg har hatt skjærende hodepine (spesiellt i siden av hodet), som kommer og går, men som om noen putter en kniv inn.
Til tider mister jeg litt følelsen i leppa og føler meg skjelven ellers i kroppen. Forrige menstruasjon var veldig sen, og jeg hadde en 2,5 ukers bihulebetennelse før jeg dro til Kina (som til slutt ble kurert av antibiotika.

Jeg er selvfølgelig engstelig for hjernesvulst, men var hos lege i går (jeg bor i London) som avfeide behov for å kontrollere, han mente heller det var et virus som har blitt plukket opp på flyet.
Kan det være at jeg rett og slett trenger briller/bare er sliten?
Jeg er redd for å bli oppfattet som hypokonder, men samtidig kjennes dette veldig merkelig. Synet mitt er påvirket i den forstand at jeg har "slørete" blikk.

Ser frem til svar, og anbefaling. Jeg er medlem av BUPA, men regner med at jeg trenger henvisning fra en almenpraktiker uansett? På forhånd takk.

Kvinne, 33 år

Svar

Hei !

Jeg synes din lege gav et fornuftig svar; kom tilbake dersom ikke problemet avtar. Dette rådet synes jeg du skal følge.
Det er en vanlig og god arbeidsmetode innen medisinsk fag, å se ting litt an, dersom der ikke er medisinske grunner til å iverksette tiltak umiddelbart.
Man bruker ofte denne arbeidsmetoden, når symptomer er litt uklare og utypiske.
Dette er fornuftig, for ofte får man mer informasjon å stille en diagnose ut ifra, ved å se utviklingen an.
Hvis symptomene forsvinner totalt, er der stort sett ingen grunn til videre tiltak. Da man man ha vært sliten og en rekke andre ting, som kan spille en små puss når det gjelder helsa og symptomer.
Hvis man får nye symptomer, så forteller dette legen mer om tilstanden og det kan bli lettere å stille en diagnose, eller ta avgjørelser i forhold til videre utredning.
Dette med å "komme tilbake hvis det ikke avtar" er en så viktig og fornuftig arbeidsprinsipp, at det kalles "the artful delay" innen medisinsk arbeidsmetodikk. Hvis ikke legen benytter dette prinsippet, kan man utsettes for en rekke unødige og mulig skadelig undersøkelser. (røntgenstråling f.eks.)

Nok om det. Mao. synes jeg du skal gå til din lege igjen, om ikke symptomene avtar eller forsvinner.

Hva som kan være årsaken til dine symptomer, kan jeg ikke si noe sikkert om, uten å kunne foreta undersøkelser, blodprøver osv., det ville blitt rene spekulasjoner fra min side, og det har du ikke bruk for.
"Et virus" høres kanskje litt tynt ut, men det er vel ikke utenkelig det heller.

Ditt hovedproblem ser ut til å være frykt for hjernesvulst.
Det er ingen ting ved dine symptomer som sier noe om at dette er typiske tegn til hjernesvulst.
Samtidig er det slik, at dersom man har en hodepine som man ikke finner andre årsaker til, evt kombinert med andre symptomer fra nervesystemet, som f.eks. lammelser, og symptomene ikke forsvinner, evt forverrer seg, så er det selvfølgelig smart å utelukke denne sjeldne muligheten.

Av og til er det berettiget å foreta en CT-undersøkelse av hjernen, utelukkende for å berolige pasienten også, uten at der foreligger klare medisinske indikasjoner for å foreta undersøkelsen. Men dette skal man være tilbakeholden med generelt, fordi man snakker om en stor stråledose som man har en potensiell risiko for kreftutvikling av.

Ta opp med din lege, om han synes det er grunn til å foreta en slik undersøkelse, og hvis det er slik at du absolutt ikke finner roen uten å få tatt et CT-bilde av hodet, så si dette til legen, og evt få det gjennomført.

Du spør videre om det kan være slik at du trenger briller eller bare er sliten.
Begge disse tingene kan selvfølgelig gi hodepine og andre symptomer, og siden det er så enkelt og "bivirkningsfritt" å sjekke synet, så bør du selvfølgelig få gjort dette.
Hvis symptomene dine forsvinner og du føler deg fin, etter å ha fått hvilt ut skikkelig, er det også grunn til å tenke at det du kjente, hadde med slitenhet å gjøre.

Hvorvidt du trenger henvisning fra almenpraktiker for å få foretatt en CT-undersøkelse av hjernen, vet jeg ikke noe om for England sitt vedkommende. Her i Norge er det ihvertfall slik. Hensikten med dette, er å hjelpe folk til å ikke utsette seg for stråling, hvis ikke der er medisinske grunner til det.

Håper dette var til litt nytt for deg mhp. vurderinger og tiltak videre, og at du har forståelse for at jeg ikke kan stille noen diagnoser her på internett.

Lykke til og god bedring !