Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Redd for å få virus på balansenerven

Spørsmål

Hei! Jeg er redd for å få virus på balansenerven, fordi jeg har hørt at man da blir akutt svimmel. Er det sånn at man får noen forvarsler eller kommer det bare plutselig? Kommer det i forbindelse med forkjølelse eller øreverk eller kan det komme når som helst?? Kan man sjekke seg hos legen om man har det viruset som utløser dette i kroppen? Eller er det et virus som alle har i kroppen? Mvh Kvinne 25 år.

Kvinne 25
Svar

Hei.


"Virus på balansenerven" er et folkelig ord for tilstanden som heter Benign Posisjonell Vertigo (BPV), som igjen betyr godartet stillingsavhengig svimmelhet. "Krystallsyken" er et annet folkelig ord for det samme. Det finnes ikke noe bevis for at det skyldes et virus, så det er i beste fall kun en teori, i fravær av andre årsaker. Med andre ord finnes det ingen test som kan sjekke om man har et virus, som mest sannsynlig ikke finnes. Det kommer oftest ganske plutselig og det kan komme når som helt, jfr ditt spørsmål. Det finnes ingen måte å finne ut på om man kan få dette eller ikke. Det finnes ingen ytre påvisbare årsaker, så alt i alt kokes dette ned til "uflaks", som for så svært mange andre sykdommer. 

Det var de faktiske forhold omkring dette. Så til din frykt for dette. Det skjønner jeg ikke, rett og slett. Har du tenkt gjennom hvorfor du har "valgt" å være redd for akkurat denne sykdommen, av den endeløse rekken av andre sykdommer som vi kan få gjennom livet? Mulighetene er jo ubegrenset, og de fleste av oss får en eller flere sykdommer i løpet av livet. Er vi så heldig å få en sykdom som ikke er farlig, er jo det det absolutt minste av de mange onder som kan ramme oss. 

Og i tillegg: Det er jo ingenting som tilsier at du har noen økt risiko for dette. Og hvorfor velger du å være redd for en sykdom som er godartet, (det ligger i navnet), og som i de fleste tilfeller går over av seg selv, og som ikke er farlig? Og enda en ting: Det å være redd for en sykdom, reduserer ikke sjansen for å få den. For andre sykdommer, f.eks. lungekreft, så kan vi jo faktis foreta oss noe for å redusere risikoen for å få sykdommen, slik som å slutte å røyke, men BPV er det jo kun tileldigheter som avgjør om vi får eller ikke. Det finnes et absolutt ubegrenset antall leie ting som kan ramme oss i løpet av livet, inklusiv sykdom, og flaks / uflaks er det største avgjørende faktoren, og så lenge vi ikke kan foreta oss noe for å redusere risikoen for uflaks eller å få sykdom X eller å bli påkjørt og drept i morgen, så er det bortkastet tid å bruke sin tid som frisk, med å tenke på slike ting.

Skulle du få BPV en eller annen gang i løpet av livet, så tar du heller det når det kommer, og da kan du isåfall velge å tenke at det var nå tross alt bra at du fikk en ikke-farlig og forbigående sykdom, enn en farlig og/eller kronisk sykdom.

Tenk gjennom disse tingene, og velg å la være å tenke på dette, vel vitende om at du har total kontroll på hva du ønsker å tenke på til enhver tid. Ha det bra.