Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Punktformige ultra-korte intense smerter i hodet

Spørsmål

Jeg er en kvinne på 37 år som av og til opplever kortvarige og avgrensede, men temmelig intense smerter i hodet. Jeg beskrive dem som "flekkvise". Vanligvis er det lokalisert på en flekk midt oppe på hodet eller litt foran, rundt den skjøten i kraniet, på den ene eller andre siden. Det varer gjerne mindre enn ett sekund, men er sterkt. Jeg har ikke opplevd denne typen hodepine før det siste halvåret. Det skal nevnes at jeg har hatt mye angst i denne perioden, og jeg har stort sett lært meg å avskrive de fleste symptomer på grunn av det. Denne hodepinen kan imidlertid virke noe mer skremmende enn smerter andre steder i kroppen (bein, armer) leamus på merkelige steder, etc. Smertene i hodet kan komme omtrent som lyn fra klar himmel. Det sterkeste tilfellet kom mens jeg kjørte bil og føltes som et nålestikk inn i kraniet. Jeg kjørte hjem og hadde ingen andre plager enn angst resten av dagen. (Det vil si fysisk i form av bl a svimmelhet, andre spenninger, etc. Dette har jeg hatt mye av, særlig svimmelhet. Noe plager med at blikket kan bli tungt å flytte, en sjelden gang at blikket "hopper" til siden og det er vanskelig å fokusere. ) Er noe mer lyssky enn før og blir som regel veldig sliten og får gjerne mer generell hodepine på slutten av dagen, mest i tinningen og i senene ved øyebrynene. Jeg skriver til deg fordi jeg har brukt fastlegen min mye til å klarere andre symptomer, og jeg har blitt beroliget når hun har avblåst de spesifikke bekymringene mine. Men jeg vil ikke bruke hennes tid på dette også hvis det er ufarlig. Medisiner: Lamictal, under opptrapping. Nå på 250 mg.

Kvinne 37
Svar

Hei,

Du er plaget av kortvarige, punktformige intense smerter i hodet som varer < 1 sek. Dessuten leamus, svimmelhet, plager med at blikket kan "hopper" til siden, vansker med å fokusere etc. Mer lyssky, veldig sliten og får hodepine på slutten av dagen. 

Jeg synes ikke dette høres farlig ut, det høres ut som "primary stabbing headache" (engelsk omtale) der smerte kan være som du beskriver veldig intens, men varer bare sekunder eller opp til et minutt eller så. Frekvensen på smerten er generelt lav, med ett eller noen få tilfeller per dag.

I sjeldne tilfeller er det beskrevet ledsagende blødning på øyets hvite og tap av syn på et øye.

Slike plager er  vanligere hos pasienter med migrene og pasienter med autoimmine sykdommer (https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/?term=Clin+Neurol+Neurosurg.+2012%3B114(6)%3A751-3). Vi vet ikke hva det skyldes men vi tror det kan være en irritasjon av trigeminusnerven. Jeg vurderer alltid gjøre en MR av hodet (avhengig av sykehistorie og kliniske funn) for å se etter ev. myelintap. 

Mange pasienter har glede eller opplever god effekt av betennelsesdempende medisiner som indometacin som jeg vil anbefale (men også melatonin og gabapentin). Ingen interaksjoner funnet mellom indometacin med lamotrigin. Obs. bivirkninger på nyre og mage-tarmkanalen. Lykke til!