Prolaps og mange symptomer

Spørsmål

I sykemeldingspapirene står det: "Objektivt klart nevrologisk utfall fra venstresidige ekstremiteter."
Kan dette skyldes mitt prolaps?

Har høy puls om morgenene når jeg våkner, 110-130. Pleier bli lavere utover dagen, kan til tider være nede i 60. Jeg synes det er rart. Jeg ville heller trodd at den ville være lavest om morgenen. Hva kan det skyldes?

Relevante sykdommer/medisiner: Har lite prolaps, ve. sidig, C6/C7.
Jeg har hatt mange rare symptomer i perioder, ustøhet, svimmelhet, uro, vekttap, tåler lite varme, utmattelse, parestesier...
Vært hos lege igjen i dag og har blitt sykemeldt. Han skulle henvise meg til nevrolog, men jeg vet ikke hvorfor.

Kvinne, 37 år

Svar

Hei.

Jeg skal forsøke å svare deg i rekkefølge:

"Objektivt klart nevrologisk utfall fra venstresidige ekstremiteter". "Ekstremiteter" betyr armer og ben. Siden det her står i flertall, antar jeg det menes både armen og benet på venstre side. Du har et venstresidig nakkeprolaps. Hos de fleste vil slike prolapser ikke gi noen som helst symptomer, men hos de som får plager av sitt prolaps, vil dette oftest være i form av utstrålende smerter til armen. Med "objektive nevrologiske utfall" menes ikke smerter, nummenhet eller lignende, men utfall som man kan finne ved nevrologisk undersøkelse, for eksempel endrede reflekser og muskelsvakhet i armen. Et prolaps kan meget vel gi slike "objektive utfall", og dette kan være grunn nok til å henvise videre til nevrolog som kan si noe mer presist om hvilke nerver som er skadet og hvilken behandling som vil være best. Hvorfor du eventuellt skulle ha "objektive utfall" i benet kan jeg ikke helt forklare ut fra ditt prolaps. Dette kan imidlertid være en misforståelse, og at hun egenentlig mener bare armen. En sjelden gang hender det at nakkeprolapser kan gi utfall i bena, men da oftest i begge på en gang, og i form av koordinasjonsvansker, svakhet, stivhet, føletap etc. Dette skjer bare ved store prolapser, og bør som regel opereres. Ut fra opplysningene i ditt spørsmål virker det imidlertid ikke som om du har slike dramatiske symptomer.

Når det gjelder din høye puls om morgenen, må jeg som nevrolog dessverre melde pass! Dette har intet med prolapset å gjøre, og må nok ha helt andre forklaringer. Ta det opp med fastlegen din.

Dine mange andre symptomer kan ha flere forklaringer. Du skriver ikke hvorvidt ditt prolaps har gitt deg mye smerteplager. Mange som går med langvarige smerter vil uansett årsaken til smertene kunne oppleve mange "andre" symptomer etter en tid, symptomer som nok henger sammen med smertene,og som er sekundære på grunn av smertebetinget dårlig nattesøvn, mye smertestillende, engstelse for fremtiden etc. etc. Dette kan arte seg som både uro, svimmelhet, utmattelse og parestesier. En annen mulighet er at dine andre symptomer kan ha en nevrologisk forklaring, og at disse symptomene, sammen med de "objektive utfallene" (som vi altså ikke vet hvilke er) er årsaken til at du er henvist til nevrolog, mer enn egentlig nakkeprolapset.

Jeg kan ikke annet enn å presentere deg disse ulike mulighetene ut fra de opplysninger du gir. Jeg synes uansett det er unødvendig å gå og engste seg for dette i påvente av nevrologvurdering. Det er din kropp og helse, og du bør få vite hvorfor ting skjer. Du har tydeligvis en flink fastlege som vet å ta affære ta en telefon til henne og spør hvorfor du er henvist !