Problemer med svelget

Spørsmål

Jeg har i et par år nå en sjelden gang opplevd problemer med svelget. Det går ikke på at mat og drikke er vanskelig å få ned i svelget, men den automatiske mekanismen som skjer når man svelger, låser seg. I det jeg skal svelge stopper den mekanismen opp og jeg klarer ikke å svelge. Det hogger liksom til i det alt stopper opp. Men så konsentrerer jeg meg og alt går fint. En veldig sjelden gang kan jeg måtte jobbe litt ekstra for å presse mat nedover i halsen, men dette er kanskje 2-3 ganger i halvåret så tenker at alle sikkert kan ha det sånn til tider. Har ikke tenkt så mye over dette før jeg våknet en morgen av at denne mekanismen låste seg. Etter denne episoden ble jeg veldig bevist på dette og redd og det vedvarte i flere dager. Jeg svelger mye og konsentrerer meg når jeg svelger og flere ganger låser denne mekanismen seg. Til slutt føler jeg at halsen hovner opp og blir øm og sliten. Sikkert naturlig etter å svelge så mye. Deretter roet det seg etter en uke. Nå etter 2 mnd har det plutselig kommet tilbake. Jeg har ingen andre plager som går på nervene og tenker at dette sikkert er psykisk, samtidig som jeg er engstelig det kan være noe. Jeg er utover dette frisk og veldig fysisk aktiv. Røyker ikke og drikker sjelden. Bør jeg ta en tur til legen for å sjekke ut eller er det mest sannsynligvis bare psykisk? Hilsen bekymret jente 41 år.

Kvinne 41
Svar

Hei,

Du opplever at den mekanismen som skjer når man svelger låser seg. Du klarer ikke å svelge, det hogger til i halsen og du må konsentrere deg. Du blir også redd. Det forstår jeg. Du føler etter hvert at halsen hovner opp, blir øm og sliten på slutten av dagen etc. 


Det vi pleier å gjøre er å gjøre en røntgenundersøkelse av svelget der du drikker en spesiell røntgenvæske så tar vi bilder av hele svelgakten bit for bit. Det vi ser etter er såkalt et cricofaryngealt problem som er en innsnevring av spiserørets lukkemekanisme. Hvis denne undersøkelsen er helt normal, så pleier vi ikke å bekymre oss for at du har en kroppslig plage. Da kan det trolig være psykisk. Lykke til!