Prikking og nedsatt følsomhet

Spørsmål

Kan dette opereres, sjekkes bedre hos en spesialist i nevrologi?

Relevante sykdommer/medisiner:
Jeg har muligens Karpal kanal syndrom.
Har vært hos allm.lege men ikke mottatt tilfredsstillende svar/diagnose.
Etter ca 1,5 mnd. med nesten daglig maling og skraping av murhus. Fikk jeg prikkende fornemmelse i hånden.Jeg brukte et redskap som lå mot håndflaten min, og skjøv redskapen fra meg. Det var derfor et stort press på nedre del av håndflaten. Nå har jeg en redusert følelse i nedre hånd, fra lillefinger og nedover underarm. Føles som den fryser/sover. Det rare er at jeg har det samme ned i ben, mot lilletoen.
Har skannet nakke og hjerne. Kun sett to trange/stive nakkehvirvler. Dette er ca 1,5 år siden dette kom. Jeg jobber like mye og til tider like hardt. Jeg har ikke smerter.

Mann, 57 år

Svar

Hei !

For å undersøke om man har Carpal Tunnel syndrom, som består i at nerver ut i hånden ligger i klem / er under trange forhold, i håndleddet, så bør fastlegen din henvise deg til såkalt nevrografi hos en nevrolog.
Den samme undersøkelsen kan brukes til symptomene du har fra fot/tær.

Undersøkelsen består i at man setter en svak strøm gjennom nerven, og så måler hvordan strømmen går gjennom nerven. På denne måten kan man slå fast om og hvor nerven evt er under press og hva tilstanden skyldes.

Videre bør du undersøkes i forhold til det som kalles polynevropati.
Poly = mange, nevropati= "nervesykdom"
En rekke forskjellige sykdommer kan gi dette, bl.a. vitaminmangler, diabetes osv osv. Dette kan fastlegen din undersøke med bl.a. blodprøver.
Det er lite sannsynlig at symptomene fra hånden din kan skyldes dette, i og med at det oppstod like etter at du hadde skrapt hus i halvannen mnd.
For håndens vedkommende kan man med rimelig stor sikkerhet si at det skyldes en eller annen form for mekanisk påvirkning av en nerve som går ut i hånden. Det er i så fall rimelig sannsynlig at dette vil kunne forsvinne etterhvert som tiden går.

En undersøkelse hos nevrolog høres uansett riktig ut, og da vil nevrologen se dine symptomer samlet, og også vurdere om der kan være noen sammenheng mellom funnene på nakke-scanningen du fikk foretatt, samt vurdere de andre mulige diagnosene carpal tunnel syndrom og evt polynevropati.

Ønsker deg lykke til og god bedring !