Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Postviralt tretthetssyndrom

Spørsmål

hei.Har fått diagnosen postviralt tretthetssyndrom, men lurer på om det stemmer etter det jeg har lest om det. Mine symtomer stemmer ikke så mye overens med det jeg har lest.Ingen nevner svimmelhet, noe som er det største problemet mitt. Når jeg går tur eller holder på med noe, kan jeg plutselig bli svimmel, og føttene mine blir gele.De føles akkurat på samme måte som når man blir redd, f.eks. når man møter en sint hund. Når jeg holder på med noe , og "anfallet" kommer, og jeg ikke kan gi meg med en gang, kjenner jeg at musklene blir spente. Etterpå får jeg fysisk vondt i ytre deler av bakhodet. kansje i muskelfestene? Ellers føler jeg at musklene lever sitt eget liv. De spenner seg helt fra hodet og ned i føttene helt ubevisst. har problem med det om natten og. Våkner og blir mer og mer "urolig " i muskulaturen i føttene og en indre anspenthet.I forkant av sykdommen hadde jeg ofte følelsen av at jeg ville svime av, bare i sekund av gangen, og det føler jeg enda.Tålte ikke at flere pratet på en gang, og det var slitsomt å være sosial. Dette har nå bedret seg sakte men sikkert.Har tatt diverse blodprøver, vært på CT og konsultert en nevrolog.Har hatt dette i et og et halvt år nå. Det jeg stusser på er at ingen som jeg har lest om nevner dette med svimmelhet, noe som er det som hemmer meg mest.Det merkes best når jeg er aktiv, men det kommer samme hva jeg holder på med og hvilke settinger jeg er i når jeg har nedturer eller "anfall".

Kvinne, 47 år

Svar

Hei.

Postviralt tretthetssyndrom er en noe omstridt tilstand som har fått mange ulike navn, blant andre postviralt utmattelsessyndrom, myalgisk encefalomyelopathi og ME-syndrom, som alle betyr det samme.

Hovedsymptomene er nyoppstått tretthet som har vart i minst seks måneder og som ikke bedres ved hvile. Det finnes en lang rekke ledsagende symptomer som kan være til stede i større eller mindre grad, blant disse er for eksempel muskelsmerter, nyoppstått hodepine, konsentrasjonsvansker og søvnvansker. Som du skjønner er det i alle fall noen av symptomene som passer med det du forteller. Svimmelhet er ikke med balnt de symptomene som regnes som "tilleggskriterier" for å få diagnosen. Svimmelhet kan imidlertid ofte være et ganske "uspesifikt" symptom som kan være tilstede ved en lang rekke kroniske tilstander. Svimmelheten utelukker derfor ikke på noen måte en slik diagnose.

En svært viktig del av dette syndromet er at det er en såkalt "eksklusjonsdiagnose". Det betyr at diagnosen bare kan stilles når vedkommende har vært gjennom en grundig og langvarig utredning uten at det er funnet noe som helst galt på noen prøver. Man må med andre ord ha utelukket alle andre mulige årsaker til problemene før diagnosen kan stilles. Dette punktet er det nok mange som overser, og jeg har flere ganger opplevet at såkalte "alternative terapeuter" kan være svært ivrige med å sette denne diagnosen uten å bry seg om å utrede for andre muligheter først.

Så som du skjønner: Når du sier at du har fått diagnosen postviralt tretthetssyndrom, er mitt første spørsmål: Hvem har gitt deg den diagnosen, og hva slags undersøkelser er utført før diagnosen ble stillet?

Uten å vite noe mer om de prøver og undersøkelser som er utført, og svarene på disse, er det selvsagt umulig for meg å mene noe sikkert om denne diagnosen er den rette i ditt tilfelle. Så lenge du nå er i bedring med i alle fall noen av symptomene, er det uansett det aller viktigste, og det burde gi et godt håp om fortsatt bedring av også de øvrige symptomer.

God bedring!