Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Polynevropati

Spørsmål

Jag har polynevropati. Jag har antagligen haft det minst tio år redan, och aentligen fått en diagnos, och fått veta att den inte kan kureras, men att den utvecklas långsamt. - Daer aer jag nu. - Vad kan jag gøra, var kan jag få hjaelp, råd, tips, før att kanske stoppa eller trenera utvecklingen? Jag har svårt att bara låta sjukdomen gå sin gång. Fastlaekaren kunde inte ge råd om behandling eller någonting.

Kvinne 80
Svar

Hei.


Polynevropati betyr "sykdom i mange nerver". Poly = mange, pati = sykdom.

Det er ikke en enkeltsykdom, men en beskrivelse eller fellesbetegnelse for sykdom i flere nerver. 

Det finnes mange årsaker til polynevropati, og det er også slik at i mange tilfeller har det ingen bakenforliggende årsak.

Derfor er det svært viktig at en blir utredet for eventuelt mulige bakenforliggende årsaker, for mange av disse kan en faktisk gjøre noe med, og på den måten stanse utviklingen og forverringen av nerveskaden.

For eksempel kan diabetes forårsake polynevropati. Og hvis en da får behandlet diabetesen optimalt, vil utviklingen av polynevropatien bremses eller stoppes. Og hvis en overser diabetesen og ikke behandler den, så vil nerveskaden kunne fortsette. Det samme gjelder en rekke tilstander, for eksempel B12-mangel.

Og det er derfor at legen ved alle tilfeller av polynevropati, skal undersøke om det foreligger noen slik bakenforliggende årsak til polynevropatien.

Finner en ingen bakenforliggende årsak, så har en altså den varianten som oppstår uten bakenforliggende årsak. Da finnes det ingen behandlingsmulighet. Men det er ikke ensbetydende med at man vil bli stadig verre. Hos noen pasienter blir ikke tilstanden verre, hos andre kan den bli verre.


Du skriver at fastlegen ikke kunne gi råd om behandling eller noe som helst her. Det er leit at du oppfattet det slik, for dette kan faktisk alle fastleger, blant annet fordi dette er en vanlig tilstand. Jeg antar at det derfor muligens foreligger en eller annen grad av kommunikasjonssvikt her, siden du opplevde det slik. Og derfor foreslår jeg at du tar kontakt med fastlegen din påny for å få svar på dine spørsmål og god informasjon. Det har du rett på, for leger er forpliktet til å informere sine pasienter som sykdommer de har. Når du gjør dette, så synes jeg at du på forhånd ta med deg en liste med ting du ønsker informasjon om, og være helt konkret på dette. Da er jeg sikker på at du vil få god informasjon, for dette kan faktisk fastlegen din også.


Håper at informasjonen og rådene er til nytte, og ønsker deg lykke til.

Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Spør vår fagperson, eller en av våre andre spesialister, og få svar innen 3 dager.

Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 299,-