Polynevropati?

Spørsmål

For et år siden ble jeg nummen i begge hendene, de stivner, spesielt om natten, det prikker i dem, alltid, og de er kraftløse. Dette oppsto noen uker etter en operasjon for divertikler og påfølgende tarmslyng. Har ikke fått noen diagnose, har tatt mange undersøkeleser. For en måned siden fikk jeg de samme symptomene i begge føttene. Føttene er verre. Nå brenner det, de er stive, det prikke og jeg har vondt for å stå og gå. Jeg har ikke diabetes, jeg drikker lite alkohol. Jeg synes også at jeg snubler i ordene noen ganger. Kan det være polynevropati? Er det noe jeg kan gjøre for å gjøre hverdagen lettere mens jeg venter på en diagnose. Jeg har en søster med diagnosen, hun har diabetes og drikker mye.

Kvinne, 62 år

Svar

Hei!

Prikkende nummehet i ytre deler av armer og bein, kanskje som en sokk- eller vottfølelse gir absolutt mistanke om polynevropati. Polynevropati er egentlig kun et beskrivende ord, som sier at flere nerver er syke. Årsaken kan være vanskelig å finne, noen ganger ender man opp uten noen sikker årsak. Andre ganger kan man konkludere med at alkohol, diabetes, medikamenter eller løsemidler er sannsynlig årsak til plagene. Noen ganger kan også nevrologiske lidelser som feks MS gi liknende symptomer.
Polynevropati finnes i alle grader. Den kan melde seg et par uker etter en uskyldig infeksjon og medføre betydelige lammelser i løpet av noen dager. Det er imidlertid langt vanligere at nerveskaden utvikler seg langsomt og ganske uskyldig over mange år. Andre årsaker enn de nevnte kan være et utilstrekkelig kosthold, lavt stoffskifte, bitt av skogflått, revmatiske sykdommer og arvelige tilstander. Iblant er forklaringen kreft eller fremskreden nyresykdom.

Uten om å unngå en eventuell utløsende årsak så er det ingen god behandling for polynevropati, men man kan lindre med lette smertestillende, stimulere områdene med fysioterapi og mosjon, noen har effekt av akupunktur og varmebehandling. Du må finne ut av hva som er best for deg. Imidlertid synes jeg du skal undersøkes nøye hos en nevrolog for å påvise en eventuell årsak og for å slå fast om det er polynevropati eller ikke.