Polynevropati

Spørsmål

JEG SKRIVER INN HER PGA. MIN FAR SOM HAR MULIGENS FÅTT DIAGNOSEN POLYNEVROPATI (OG) MULTIFOKAL MOTORISK NEVROPATI. DET JEG LURER PÅ ER OM VI KAN FÅ MER INFORMASJON OM DETTE OG HVA VI KAN GJØRE, HVILKE SYKEHUS SOM VET BEST OG OM DET ER BEDRE BEHANDLINGSTILBUD I UTLANDET. HVILKE MEDISINER BØR HAN BRUKE OG HVA KAN VI FORVENTE, HAN HAR GÅTT FLERE ÅR UTEN DIAGNOSE OG HAR I TILLEGG TIL DETTE EN TYPE LEDDGIKT.. ELLERS HAR HAN ALLTID VÆRT MEGET SPORTY, HAN ER 61 ÅR OG FORTJENER BEDRE..... PÅ FORHÅND TAKK

Sykdommer: POLYNEVROPATI

Kvinne, 33 år

Kommersiell tjeneste fra Lommelegen:

Har du spørsmål om din egen helse?

Spør en spesialist i dag og få svar allerede i morgen

Svar

Hei!

Polynevropati er en beskrivende diagnose som innebærer at flere nerver er syke og har redusert funksjon. Som regel dreier det seg da om nerver i armer og bein som jo er de lengste og som ofte skades først.

Det finnes mange forskjellige årsaker til polynevropati, både infeksjoner, alkoholbruk, sukkersyke, enkelte medikamenter og noen ganger synes det å være en sammenheng med eksponering for løsemidler. Hos svært mange er årsaken ukjent, og da kalles det idiopatisk polynevropati.

Symptomene kan arte seg som prikking, brenning, tap av følelse, kramper, svakhet og dårlig koordinasjon.

Det finnes ikke behandling for polynevropati vanligvis, men alkoholbruk må kuttes ut for å hindre progresjon av sykdommen, og blodsukkeret bør være godt regulert.

Multifokal motorisk nevropati (MMN) er et eget sykdomsbilde som er atskilt fra polynevropati i vanlig forstand. MMN består i at styrecellene til muskulatur ytterst i armer og bein er syke, og gir svakhet og redusert muskelvolum, samt kramper og ryknigner i muskulaturen.

Denne sykdommen er lite klarlagt, men man tror at det er en autoimmun årsak, og i mange tilfeller blir pasienten bedre med immunoglobuliner, evt kortison og andre stoffer som hemmer immunforsvaret. Denne sykdommen bør behandles av nevrolog. Jeg har funnet en link til deg, se over, forøvrig kan du søke på www.google.com med søkeordene multifocal motor neuropathy, så får du opp en del engelske linker.

Lykke til!

Vent litt. Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Send inn ditt spørsmål nå, og få svar fra en lege på mail innen 3 dager fra kr. 259,-.

  • Få skriftlig legesvar på mail
  • 100 % anonymitet
  • 30 leger fra 10 ulike fagfelt
Skriv inn spørsmålet her:
0/2000 tegn