Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Plutselig leamus

Spørsmål

Hei. Jeg fikk plutselig leamus i en arm for snart to måneder siden. Dette kom og gikk før det ble borte etter noen dager. Deretter startet det i lårmuskelen, samt etterhvert også i leggmusklene. Det var ikke hele tiden, men kom og gikk jevnlig. Jeg ble urolig og kontaktet lege. Hun ville ikke henvise meg videre ettersom hun ikke fant noen tegn på unormaliteter. Hun foretok en grundig nevrologisk undersøkelse med normale funn. Det har nå gått to måneder og leamusen er fortsatt tilstede i leggene og i lårene. Kan også sporadisk dukke opp i kinnet, i armen og andre steder. Jeg har ikke merket muskel svekkelse noen steder. Har også økt tendens til leggkramper på natten. Jeg har tatt blodprøver for eventuell mangler på vitaminer og mineraler samt lavt stoffskifte. Alt er normalt. Jeg blir veldig engstelig og stresset av dette, da jeg ikke finner ut hva det kommer av? Har en stillesittende jobb på kontor og merker noen ganger at bena "visner bort" etter å ha sittet lenge. Da kjenner jeg også svake smerter i leggene. Dette slipper litt når jeg får beveget meg mer. Har nå vært til en annen lege for en second opinion. Hun vil heller ikke henvise meg til nevrolog, da de kommer til å avvise dette pga. ingen unormale funn. Men hun har bestilt MR av hodet mitt, for å berolige meg litt og for evt. avklare nærmere hva dette kan være / ikke være. Jeg har vært veldig bekymret for ALS, men da jeg fortsatt ikke har noen tegn til muskel endringer, prøver jeg å slå dette fra meg. Hva kan slike plager komme av og hva kan man evt. gjøre for å få det bort?

Kvinne 45
Svar

Hei. 

Leamus er irriterende, men ikke farlig i seg selv, og som heller ikke er en underliggende sykdomstegn, som amyotrofisk lateral sklerose (ALS). Imidlertid er ufrivillige muskelblafringer ikke alle såkalte fasikulasjoner, og sådan ikke et tegn på en underliggende nevrologisk sykdom. Det er nok mer angsten din som "snakker her".  Mange mennesker opplever ulike nevrologiske symptomer som er ganske normale for friske personer, inkludert leggkramper, smerte, svimmelhet, følelsesløshet og leamus. 


Leamus er svært vanlig og kan forekomme i enhver muskel (du har hatt flere steder). Når leamus forekommer ofte og vedvarer i lange perioder, blir det diagnostisert som godartede fasikulasjoner, som forekommer vanligvis i muskler i armer og ben samt øyelokk, men også i rygg og fingre (små muskler der). Noen pasienter blir bekymret for alvorlig lidelse siden lignende symtomer oppleves av pasienter med ALS. 


Hvis slike plager ledsages av andre symptomer som tap av muskel eller svakhet, er det sannsynligvis en nevrologisk årsak, og alle som opplever slike symptomer bør se lege. 


Mekanismene som forårsaker godartet leamus er ukjent, men plagene løser seg uten å bruke medisiner og de er ikke langvarige. Det finnes ikke spesifikk behandling, men det anbafales å redusere koffeininntaket (kaffe, te osv.), redusere stress, sove regelmessig, dvs. gjøre endringer i dine daglige aktiviteter for å løse symptomet. Lykke til!

Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Spør vår fagperson, eller en av våre andre spesialister, og få svar innen 3 dager.

Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 299,-