Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Plagsom svette!

Spørsmål

Hei. Jeg har ein meningeom på høyre side av hjernehinnen. Jeg har ein del hormonelle plager, som vansker med å komme ned i vekt etter kraftig vektøkning, veldig lite energi og er veldig trøtt, og sist men ikkje minst det største problemet mitt no , hetetokter. Jeg er så ekstremt varm. Det kjennes som jeg koker eller brenner innvendig, men er gjerne kald i huden og får litt følelsen av kaldsvette noen ganger. Det renner av meg, spesielt ansikt og rygg. Eg tør ikke gå i annet enn mørke klær for det viser på klærne. Trusene mine er vanligvis våte av svette, og bukser og topper får svetteflekker. Det er veldig ubehaglig, både fordi jeg synes det er ekkelt og flaut, og fordi jeg kjenner at jeg av og til blir slapp etter desse bygene. Jeg har tatt det opp med to leger som påstår at det ikke er noe galt, og at det kan vere overvekt. Det jeg lurer på er om denne menigeomen ligger slik til at den kan trykke på noe som gir plager som det jeg har? Kjenner jeg trenger svar fra en utenforståande. Jeg har selvsagt/desverre googlet litt, for jeg er ganske desperat ifht å bli kvitt denne svetten. Det som kommer opp skremmer meg ifht at det kan være symptom på kreft. Svetten kommer natt og dag, i hvile og arbeid. Den er blitt verre i det siste. Håper du kan svare meg for jeg ønsker så gjerne være uten svette, og med energi så jeg kan fungere normalt. På forhånd takk for svar.

Kvinne 36
Svar

 

Unormalt eller overdreven svette som ikke er relatert til varme eller trening kan innebære en kroppslig årsak. Man kan svette så mye at det f. eks. drypper av hendene. Tilstanden kan, som du skriver, forstyrre normale daglige aktiviteter, føre til sosial angst og være veldig sjenerende. Behandlingen består av legemidler mot svette. Noen ganger kan en underliggende årsak bli funnet og behandlet. Denne typen svetting påvirker hender, føtter, underarmer og/eller ansikt minst en gang i uken og alltid på begge sider av kroppen. 

Svette er kroppens mekanisme for å avkjøle seg og dette styrer nervesystemet via svettekjertlene på "autopilot" når kroppstemperaturen stiger (f. eks. ved varme eller trening). Man vet ikke årsak til den vanligste formen for sykelig økt svette (essensiell primær type). Vi vet at nervene medfører at svettekjertlene blir overaktive uten relasjon til fysisk aktivitet eller temperaturøkning i omgivelser. Med stress eller nervøsitet blir problemet ennå verre. Tilstanden kan være komponent (fordi den ses i noen enkelte familier). Sekundær årsak kan skyldes en medisinsk tilstand, og er mindre vanlig og forårsaker svette over hele kroppen. Sykdommer som kan føre til slik svette inkluderer sukkersyke men også lavt blodsukker, overgangsalder, problemer med skjoldbruskkjertelen, noen typer kreft (ofte ledsaget av redusert matlyst, svekkelse, vekttap), hjerteinfarkt, forstyrrelser i nervesystemet, infeksjoner. Dine MR funn forklarer ikke dine plager med økt svette. Visse medisiner kan også føre til kraftig svette (sterke smertestillende). 

Følgende legemidler kan man prøve for å nedsette svetteproduksjonen, som propantelin (legen din må søke godkjenningsfritak for dette midlet), samt botulinumtoksin (fås på sykehuset). Lykke til!

Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Spør vår fagperson, eller en av våre andre spesialister, og få svar innen 3 dager.

Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 299,-