Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Plager med tett nesebor og redusert luktesans

Spørsmål

Så svekket luktesans og litt tett nese kan være symptom på kreft i hodet/hjernen? Tror du min fastlege mistenker det, eller er det et rødt flagg for deg? Kan det også være eneste symptom? Hva kan andre årsaker være? Kjenner innimellom antydninger til litt vondt hals men det forsvinner like fort som det oppstår. Slite i perioder med en del vondt i hodet. Kommer som regel utpå dagen, verre ved bevegelse/anstrengelse, kjennes ut som pulsslag på høyre side av hodet. Paracet/Ibux pleier å hjelpe.

Kvinne 33
Svar

Hei,

Takk for ditt brev og oppfølgende spørsmål. Luktesans er en sammensatt prosess i hjernen, og er ikke et typisk symptom på kreftsykdommer. 


Teoretisk kan man tenke seg at dersom en prosess i hjernen klemmer på luktenerven så kan luktesansen hos en person reduseres eller til og med bli borte. Litt tetthet i nesen er ingen symptom på kreft i hodet eller hjernen, og den kombinasjonen er svært uvanlig. 


Siden det er en teoretisk mulighet så er det alltid trygt å være 100 % sikker, det vil si å ta bilder og sjekke, og det er kanskje det fastlegen din tenker på, men det er ikke et rødt flagg. 


Det er teoretisk mulig som sagt. Andre årsaker kan være som ledd i sykdommer der nerveceller forsvinner hen som ved Parkinsons sykdom (virker også lite trolig). Vondt hals kan skyldes mange plager, ikke direkte kreft og virker veldig diffust når så kortvarig. Jeg synes ikke dette ligner på det. Det er ikke uvanlig med en del smerter i hodet ved anstrengelse og det kan kjennes ut som pulsslag for mange. Det virker harmløst for meg. Jeg håper at det var avklarende. Lykke til!