Plager med slitt nakke

Spørsmål

Har nylig tatt mr av nakken. Beskrivelsen /konklusjonen er som følger: bredbasert bukning/protrusjon utgående fra skiven c6/c7. Sammen med uncovertebralleddsarthrose gir dette tranghet for havgående c7 etterpå begge sider, billedmessig spesielt uttalt på venstre side. Jeg har tatt mr av nakken i 2007, 2010, 2013 og nå mars 2018. Problem med trange forhold har vært påvist hver gang. Har vært veldig plager med smerter i nakken og utstråling i venstre arm. De siste to ukene har jeg blitt merkbart verre. Konstant verkung i venstre arm. Hånden og fingre dovner og det prikker som når hånden "sovner". Det kjennes som om noen drar i armen hele tiden. Har vanskelig for å holde armen oppe og å bruke den. Kjennes på en måte kraftløs ut. Begynner å bli veldig sliten av konstant verking. Kan disse smertefulle og ubehagelige symptomene bli bedre ved behandling, øvelser eller trening?. Fåfy time hos fysioterapeut 8 mai. Kan jeg ha fått et prolaps etter at jeg tok mr (30 mars)? Og at det er det som er årsaken til forverringen de siste par ukene. Kan operasjon være et alternativ? Er det mye risiko knyttet til slike operasjoner? Hvor "ille " må det være før operasjon blir aktuelt? Håper jeg kan få svar på noen av disse spørsmålene.

Kvinne 50
Svar

Hei,

Takk for ditt brev. Hvis den bredbasete bukningen/protrusjonen utgående fra skiven c6/c7 er symptomatisk så vil den gi smertefølelse som følger såkalt C7-deramtom over albuebenet og ut i fingre nummer 4-5 . Du kan gjerne google C7 dermatom så vil du kunne se et visuelt inntrykk av forsyningsområdet. Affiserte pasienter kan også få problemer med å bøye fingre. På MR ses det overvekt av disse forandringer mot din venstre side, kan stemme med dine plager slik du beskriver. Disse trange forhold er pga. slitasje i ledd slik at det oppstår smerter i nakken med utstråling i affisert arm. De Mange ganger blir disse symptomene bedre ved fysikalsk. Dato for bildetaking er ikke relevant for ev. utvikling av prolaps, men økte plager kan tyde på det og må bekreftes ved undersøkelse. Det kan være årsak til forverring i verste fall, men det kan også være kjemisk irritasjon med økt smerte. Operasjon kan være et alternativ dersom fysikalsk behandling ikke fører frem og det er lite risiko knyttet til slike operasjoner. Dersom du opplecver kraftsvikt eller det dreier seg om intraktable smerter så kan operasjon bli aktuelt. Flesteparten blir bedre av fysio. Lykke til!