Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Plager fra prolaps i nivå L4/5

Spørsmål

Hei. Jeg har påvist prolaps i nedre del av ryggen. L4/L5, denne presser mot isjias nerven. Jeg har gått med dette i snart 1 år Smertene var på det værste rundt desember 2019 og varte ca 2 måneder. Jeg er sykmeldt, men er på jobb med tilrettelegging. jeg sliter veldig om morgenen, våkner med skjevstilt rygg og bruker lang tid på å rette meg opp. Det samme gjelder etter jobben, da er jeg helt utslitt og vil bare legge meg ned, når jeg reiser meg igjen er det den samme skjevstillinga i ryggen. Jeg klarer nesten ikke å gå og holde kroppen skikkeli oppreist. Jeg har tidligere hatt prolaps i samme nivå for 5 år siden, men da med mye mindre smerter og symtomfri etter ca 3 måneder. Fastlegen er fast bestemt på at dette vil gå over av seg selv noe de fleste prolapser gjør, men føler at smertene tar overhånd og det hemmer meg veldig i hverdagen. Og er litt redd for at dette skal utvikle seg til kroniske smerter. Før dette var jeg veldig aktiv, og i god form. Når må ett slikt prolaps vurderes for operasjon og hvorfor er ryggen min skjevstilt hver morgen når jeg våkner og etter jeg har avlastet smertene ved å ligge på ryggen?

Mann 28
Svar

Hei,

Takk for sitt brev. L4/L5 inkluderer strukturer L4 og L5 ryggvirvler, d.v.s. en ryggvirvel foran og en ryggvirvel bak. Ryggvirvlen har 3 benete fremspring. Del mellom den spinosusprosessen og den tverrgående prosessen kalles lamina. Delen mellom den tverrgående prosessen og ryggvirvel kalles pedikkel. Ryggvirvlene forbindes av leddbrusk for å gi jevn bevegelse mellom leddflatene. L4 og L5 er høyere foran enn bak. De øvre og nedre ender av hver ryggvirvel er dekket av benete endeplater som hjelper mot å motstå trykkbelastning mot ryggraden. L4 og L5 mellomvirvelskive er plater som er laget av et gellignende materiale omgitt av en tykk fibrøs  "bur" (annulus fibrosus), som har støtdempende funksjoner for å beskytte ryggvirvlene under ryggbevegelser. L4-nerverøtter forlater ryggmargen gjennom små benete åpninger (intervertebral foramina) på venstre og høyre side. Disse nerverøttene går sammen med andre nerver for å danne større nerver som strekker seg nedover ryggraden og beveger seg nedover i hvert ben. L4-dermatomet er et område som mottar informasjon fra hud gjennom L4 og inkluderer deler av låret, kneet, benet og foten. Dessuten inkluderer den deler av flere muskler i rygg, bekken, lår, ben og fot. Som du ser er det mange angrepspunkter for behandling her. 

Du føler at smertene tar overhånd og det hemmer deg. Det må behandles med tilpasset øvelser og bløtvevsbehandling, leddmanipulasjon og muskelavslappende teknikker samt legemidler. Forskning har vist at slik behandling og trening gir bedre resultater enn operativ behandling på sikt. Hvis det ikke hjelper så kan det vurderes operasjon som kan gjøres raskt hos en nevrolog. Vi vurdrer noen med sterke langvarige smerter for kirurgi på et senere stadium som deg. Lykke til.