Plager etter prolapskirurgi

Spørsmål

Jeg fikk prolaps den 12 januar som startet med meget sterke smerter i høyre hofte og nedover benet.
Etter prolaps var jeg på MR hos Unilab og konsultasjon på Oslofjord klinikken den 21/1 som viste ett "lateralt prolaps fra 5. skive som tar høyre L5-roten ekstraformidal og under pedikkelen på L5" det raskt ble anbefalt operasjon pga droppfot tendenser, hadde 3 Trendelburg i styrke i stortå, greide ikke hælgange. Operert den 22 februar. Litt bedring i stråle smerter etter operasjon brukte ikke krykker etter dette. Gikk veldig sent fremover, men noe bedring fra mnd til mnd. Følte jeg hadde litt tilbake fall i sommer med smerter i hofte.
Hadde ny mr og undersøkelse i august for å være sikker på at dette ikke var ny prolaps. Etter gjennomgang av MR fra Unilap av kirurg på Oslofjorklinikken sier han "Når man ser foramen fremstilt, så går L5 roten fri av den lille restprotrusjonen fra skive L5/S1". Klinisk undersøkelse samt vurdering av bilder vurderer legen "mener det ikke er indikasjon på ytterligere tiltak pr i dag" har også 5+ i test av stortå. Kan fortsatt ikke gå på hælen, dette er ikke så viktig/farlig for meg da det er gått fra å sitte rett opp og ned i sofa uten å gjøre noe rette etter prolaps til at det nå er "ikke noe jeg ikke kan gjøre nå". Det jeg tenker på er denne strålingen i stor tå og tå ved siden av og litt av foten. En sa til meg at "det tyder på at never er fortsatt i klem", eller er det slik at nerven har fått seg en såpass kraftig "smell" at det tar lang tid før dette blir borte (eventu ikke blir kvitt dette). Er som sagt blitt gradvis bedre da jeg den første tiden hadde store smerter i hele benet til å bare ha smerter i leggen og til nå da dette flyttet seg ned i stortå og tå ved siden av. Bruker ikke medisiner og sover hele natten, noe jeg har gjort siden mars, før det hadde jeg store problemer med å sove. Blir veldig usikker på om jeg bør forta meg mer eller om jeg bare skal vente til dette blir bedre eller innse at dette ikke blir bra?

Svar

hei,
Takk for ditt brev. Det er rett at nervetilhelningen tar tid og så lenge det ikke er økende muskulære symptomer ville jeg også sett dette an. Men dersom du skulle oppleve økende smerter (på samme vis som før operasjon), nedsatt kraft i benet og problemer med vannlating bør det tas ny MR. Kontroll undersøkelse viste jo bedring og det er et svært positivt tegn. Hvis du er veldig plaget av de symptomene som har flyttet seg lenger ned, eller du føler ubehag eller smerter kan du jo starte med Neurontin, trappende opp gradvis til 300 mg x 3 for å se om det kan bli litt bedre. Ofte tar det tid med nerver, de har fått et trykk pga prolaps og tilhelningen er litt langsom, men pleier til slutt å gå over med plagene. Du har uansett fremvist progresjon i riktig retning. Det er fortsatt viktig med fysio. Lykke til!