image: Periodevis prikking og nummenhet i en fot

Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Periodevis prikking og nummenhet i en fot

Spørsmål

Jeg har lenge slitt med "floaters", men nå i den siste tiden har jeg opplevd at det har blitt mye verre. Det å være utendørs, studere osv er problematisk da jeg må "vrenge" øynene hele tiden for å se bedre. Dette resulterer også i trykkfølelse bak øynene og hodeverk. Jeg føler også at når jeg ser til den ene siden eller opp og tilbake at det kommer hvite tråder/som om noe hvitt faller ned i øynene før det forsvinner. Jeg opplever også lysglimt til tider.

Var hos øyelege i mars 2020 grunnet trykkfølelse bak øynene, men han kunne ikke se noe annet enn disse "fluene" som jeg beskriver. Jeg har ellers normalt syn, litt skeive hornhinner, men normalt utenom dette. Er normalvektig og aktiv.

Jeg hadde også en periode for et år siden der jeg opplevde prikking og nummenhet i den ene foten. Dette roet seg etter 3 måneder. Nå har det kommet tilbake mye verre enn det noen gang har vært. Nummenheten flytter seg rundt i foten som fra lilletå til hæl osv, men ikke noen andre steder enn i høyre fot. Alt annet fungerer som normalt. Denne følelsen av prikking/nummenhet oppstår i alle situasjoner.

Jeg merker jeg blir ekstra stresset når disse to tingene oppstår på samme tidspunkt. Dette har gjort at jeg tenkt tanken på om det kan være MS.

Jeg har prøvd å nevne disse "symptomene" for lege uten å si hva jeg er redd at det skal være, men opplever at jeg ikke blir tatt seriøst. Har du noen forklaring på hva dette kan være?

Eventuelt hvordan jeg kan legge det fram for lege uten å virke helt nevrotisk?

Kvinne 27
Svar

Hei.

"Floaters" / "fluer" / mouches volantes er meget vanlig, og har ikke med sykdom å gjøre, heller ikke MS. Og det kan umulig ha noen sammenheng med episoden med nummenhet og prikking som du hadde. Det skyldes uklarheter i glasslegemet i øyet. Den eneste virkelig effektive "behandlingen" er å lære seg å ikke bry seg om det og være opptatt av det. Hjernen har en utrolig kapasitet til å sile bort sanseopplevelser som ikke har betydning eller informasjonsverdi, for eksempel bakgrunnsstøy, -og også slike uklarheter i synsfeltet. Jeg har sett tallrike eksempler på pasienter som har følt at "floaters" har vært svært forstyrrende og ødeleggende for livskvaliteten, og som har lært seg til å overse dem totalt, slik at det ikke lenger er en del av livet eller bevisstheten. Så det er en svært effektiv metode, og vel verd å begynne å øve på.

Så til din episode for ett år siden med prikking og nummenhet i høyre foten. Det varte dengang i 3 måneder, og nå har det kommet tilbake igjen. Slik prikking og nummenhet kalles medisinsk for parestesier, og det kan ha en rekke årsaker, og det kan være del i en polynevropati (et uspesifikt begrep som betyr "sykdom i perifer nerve"), men det kan også skyldes mekanisk press mot nerven av noe slag, for eksempel fra ryggen der nervene til foten går ut mellom ryggvirvlene, eller andre steder nedover i beina, hvor nervene kanskje kan tidvis komme i klem. Et typisk eksempel på det er "beinet sover"-opplevelsen. Det er jo prikking og nummenhet som følge av at vi har sittet med beina i kryss i for lang tid, og nerven har ligget i klem for lenge, og en får slik symptomer.

En god del sykdommer og medisinske tilstander kan også gi slike parestesier, for eksempel vitaminmangler og diabetes.

Det du skal gjøre, er å oppsøke fastlegen for å se om det kan finnes noen forklaringer på disse plagene, for det er fullt mulig, og det kan også være ting som kan behandles.

Finner legen ingen årsak, kan det kanskje være aktuelt å henvise deg til nevrolog for videre undersøkelser, for eksempel måling av nerveledningshastighet, hvor en setter en svak strøm på aktuelle nerve, og på den måten kan finne ut mer om årsaker. Å tenke på MS i din situasjon, ser jeg som helt irrelevant og feil ende å begynne i.

Du spør om hvordan du kan legge dette frem for lege uten å virke "helt nevrotisk". Til det tenker jeg følgende: Det er på ingen måte noe som helst nevrotisk i å oppsøke lege pga prikkinger og nummenhet som dette, når du ikke vet årsaken, og det teoretisk sett kan skyldes ting som kanskje kan eller bør behandles. Ingen lege ville komme på tanken om at det var noe nevrotisk eller merkelig ved det. Det er en helt ryddig og adekvat grunn til å oppsøke lege.

En rent konkret fremgangsmåte og "døråpner" kan også være følgende: Fortell legen direkte at du var i tvil om dette var noe du kunne eller burde ta opp med lege, og at du derfor konfererte med Lommelegen, og så tar du med en utskrift av spørsmål og svar her, og lar legen din lese dette i begynnelsen av konsultasjonen. Da har du både effektivt lagt død hele problematikken om at dette er "nevrotisk", og samtidig fått gitt legen din en grundig og ryddig presentasjon av problemstillingen, slik du så greit har gjort i det du skrev til oss. Velg å følge dette rådet, for det er riktig bra faktisk.

Jeg ser under tilleggsopplysninger at du bruker Levaxin mot lavt stoffskifte. Om det er lenge siden du tok blodprøver for å sjekke om du er riktig dosert, vil dette også være lurt å få gjort samtidig.

Lykke til.

Illustrasjonsbilde øverst: Siriluk ok / Shutterstock / NTB

Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?


Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 299,-