Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Påvist liten cyste fra corpus pineale

Spørsmål

Hei! Jeg er en kvinne på 36 år som etter en tid med svimmelhet nylig tok en MR-undersøkelse av hodet. Der ble det påvist en 11 mm stor pineal cyste. Cysten så ikke ut til å være ekspansiv. Den så heller ikke ut til å trykke på noe. Hjernevev og årer var normalt. Fastlegen har nå sendt inn MR-bilder til nevrokirurg for vurdering og jeg venter på tilbakemelding. Saken er at jeg er livredd for hva dette kan være og klarer ikke konsentrere meg om noe. Jeg har to små barn og tenker automatisk det verste da jeg ikke har hørt om lignende tilfeller. Har du noen erfaring med dette?

Kvinne 36
Svar

MR har vist en cyste fra corpus pineale, som er en kjertel lokalisert til mellomhjernen og hvis funksjon er å produsere melatonin, som hjelper til med å regulere andre hormoner og opprettholder kroppens døgnrytme. I medisinsk historie skrives det at filosofen Descartes trodde det var sjelenes sete. Pineale cyster er hyppige og ofte tilfeldige funn, uten klinisk betydning hos opptil 10% av personer som har utført en CT- eller MR-undersøkelse. De fleste mennesker med en pineal cyste har ingen plager fra cysten. Jeg ville ikke bekymret meg. En sjelden gang kan en slik cyste forårsake hodepine, vannhode-plager (hydrocefalus) med hodepine, kvalme, brekninger, synsproblemer og uttalt tretthet. Hodepine er det hyppiggste symptom. Noen pasienter kan få vansker med vertikal øyebevegelse (hos noen få også det å se nedover). Årsaken til pineal cyster er ukjent, men kan ha med utvikling å gjøre eller skyldes hormonelle påvirkninger. Behandling vurderes vanligvis bare når en cyste gir symptomer. Behandling kan innebære kirurgisk fjerning av cyste eller en prosedyre der man drenerer væske fra hjernen. 


Flertallet er små, omtrent 80% er mindre enn 10 mm i diameter og disse gir ingen plager. Cyster som gir symptomer er ofte større (men ikke alltid), og forekommer oftest hos kvinner fra 20-årsalder og cyster med en diameter større enn 15 mm kan føre til ulike nevrologiske symptomer som jeg skrev om foran. For eksempel krever små cyster som ikke gir symptomer ingen behandling. Jeg vil anta at dette er tilfellet hos deg. Pprognose hos de fleste med pineal cyster er god ettersom de fleste slike cyster ikke forårsaker symptomer eller komplikasjoner. Lykke til!