Parkinson?

Spørsmål

Har de siste 6 årene sannsynligvis hatt parkinson fordi skjelving i venstre arm og fot samt stivhet i kroppen ikke kunne forklares ut fra psykiske årsaker. Cabaser har tatt vekk en god del stivhet i kroppen, men skjelvingen i arm og fot er der som før og blir verre når jeg blir lei meg. Da jeg kom opp i en dose på 4 mg som jeg står på fast nå, fikk jeg igjen angsten. Utover å ha fått diagnosen parkinson, har det ikke skjedd noe hverken hjemme eller på jobben som skulle tilsi at jeg får angst. Angsten kommer daglig både når jeg er på jobb og når jeg er ute på tur.

Mitt resonnement:
Cabaser må ha frigjort stiv muskulatur, som jeg har hatt lenge.Når jeg nå skal takle utfordringer i hverdagen, er jeg ikke vant til så løs muskulatur. Resultatet blir angstspenninger.
Dette er min antagelse som en delvis forklaring.Er dere enig?
Hovedspørsmålet er imidlertid: Gir Cabaser angst? Finnes det alternative medisiner som ikke gir angst?

Hvis det er slik som jeg her har antatt og det ikke finnes noen annen medisin, er da løsningen å ta utfordringer som jeg gjorde for å takle/overvinne angsten?

Kan dere bekrefte at dere er spesialister på områdene både når det gjelder parkinson og angst.

Relevante sykdommer/medisiner: Pga. dårlig arb.miljø på jobben hadde jeg et nervesammenbrudd i 1982 og litt i 1989. Senvirkninger av dette har vært angst og muskelplager. Brukte surmontil 1982 til 1996. Brukte tolvon 1996 til 1998. Ved hjelp av psykologhjelp og utfordringer av angsten sluttet jeg med tolvon i 1998 og ble stort sett kvitt plagene i 2001. Fikk diagnosen parkinson høsten 2003 og har brukt cabaser siden.

Mann, 53 år

Svar

Hei!

Først; som du ser av våre titler er det ingen som er verken nevrologer eller psykiatere/psykologer på Lommelegens svartjeneste. Ingen av oss har derfor noen formell spesialistutdannelse innen parkinson eller angst, slik du etterspør.
Hvis det er nødvendig med en spesialistvurdering må du be fastlegen din om å henvise deg til en nevrolog.

Jeg tror den sammenhengen du tenker på mellom frigjøring av stiv muskulatur, løs muskulatur og angstspenninger blir en ganske teoretisk forklaring som nok er umulig både å bevise og motbevise. Menneskets sinn er avogtil svært finurlig og jeg kan ikke utelukke at løsmuskulatur gir angstspenninger, men jeg synes det er svært vanskelig å forstå hvordan en slik mekanisme skulle finne sted.

Brukt alene gir Cabaser noe dårligere effekt og større hyppighet av bivirkninger enn hvis det brukes sammen med L-dopa. Angst er ikke rapportert som bivirkning av Cabaser.

Jeg synes du skal få en vurdering av den legen som har satt deg på Cabaser slik at det kan vurderes om du skal ha L-dopa i tillegg. Angsten du opplever tror jeg må betraktes som en egen tilstand som krever egen behandling og mestring, og dette må fastlegen din kartlegge omfanget av og vurdere graden av behov for behandling og tiltak.

Jeg ser at du har hatt mye plager tidligere med angst. Kanskje det er mulig å gjenoppta den psykologkontakten du tidligere har hatt?