Parestesier

Spørsmål

Fikk for mange år siden karpatunelsyndrom, ble operert for fire år siden, var bra en stund, ca ett år, så påan igjen fire år til med sovende plagsomme fingrer, men denne gang lillefinger og ringfinger, tildels håndflate over under sovner også, smerter stanser ved håndleddet, mister krefter,og blir noen ganger klønete.
Vært nå hos nevrolog, han snakket noe om at det denne gang er betennelser i underarm i nerver som er grunn for plagene denne gang,
de kunne ikke operere; var sjeldent velykket.
Vært på etterkontroll hos legen min nå; -ingenting å gjøre, ingen annen behandling heller som kan hjelpe sier han.
Må jeg virkelig leve med disse plager?
Er vel unødvendig å si at jeg så inderlig frem til å bli bedre da jeg er av dem som bruker hendene, snekrer maler mm.
Nå kan jeg ikke det.
Og her er mitt spørsmål; Må jeg virkelig leve med dette? alle disse smerter soving prikking ,skal jeg ha det slik i alle år?
Det holder jeg ikke ut, legger meg og står opp med en sovende hånd som alltid arbeider og murrer.
Jeg lurer derfor på om det opereres eller annet hjelp for slikt i utlandet ??Håper på hjelp og råd.
Nevrologen sa hvis det stilnet en dag kunne de vurdere operasjon da var ikke risken så stor, vil det si at om hånden stilner blir den lammet?
Jeg turde ikke spørre.
Jeg har vanskelig for å se at det må være slik fremover, håper på råd

Relevante sykdommer/medisiner: har psoriasis, diabetes 2, astma

Kvinne, 47 år

Svar

Hei !

Slike symptomer i form av prikking / soving kalles parestesier, og skyldes en eller annen form for påvirkning av den aktuelle nerven som "leder til" det området hvor du kjenner plagene.
Det kan f.eks. være mekanisk press, som f.eks. ved karpal tunnel syndrom, hvor der er for trange forhold i håndleddet og nervene kommer under klem. Da åpner man opp og lager romligere forhold, og symptomene blir bedre.

For ditt vedkommende har altså nevrologen funnet ut at det skyldes en "betennelse i underarm i nerver" som du sier.
Men dette kan være så mangt, og egentlig sier dette meg dessverre ingen ting da det er en ikke-medisinsk måte å si tingene på du bruker, som ikke sier meg noe dessverre, har aldri hørt dette uttrykket før.

Jeg skulle derfor gjerne likt å vite hva slags medisinsk diagnose nevrologen har kommet frem til, for da kunne jeg ha gitt deg klarere svar på alle dine spørsmål.

En nevrolog har forklart deg at det ikke kan opereres, sier du.
Jeg skjønner ikke hva slags operasjon man evt skulle gjøre mot en "betennelse", hva det nå enn er for noe, så dette blir også uforståelig for meg.
Men: NB: Nevrologen hadde jo ikke sagt dette til deg hvis det faktisk ikke var slik. Spesialister og leger generelt er jo til for din del, for å gi deg råd om best mulig behandling.
Det er jo ikke slik at der finnes behandling som man ikke vil "unne" deg eller noe slikt ! Det er klart at hvis der hadde vært tilgjengelig behandling, så ville du blitt tilbudt dette, la dette være helt klart.

Det høres nå ut for meg som du egentlig er ute etter det som kalles "second opinion", dvs at man hører med en annen lege om en annen vurdering av samme problemet. Dette er forsåvidt en grei fremgangsmåte, men det ligger deri, at du ikke stoler helt på det denne legen har fortalt deg, kan det synes som.
Hvis du ønsker eller trenger en slik "second opinion" så bør du oppsøke en annen nevrolog, sjekk f.eks. med de private klinikkene i de største byene, ta Gule Sider fatt.

Men hvis jeg var deg, ville jeg heller ha valgt å forholde meg til det "eksperten" (nevrologen) har fortalt deg.
Og jeg legger merke til at fastlegen din har bekreftet det samme. Det taler jo for at det faktisk er slik, at der ikke er behandling tilgjengelig her og nå for deg. Uten at jeg på noen måte vet hva det er du "feiler" og hva resultatet av undersøkelsene hos nevrolog er.

Sjekk forresten at du er undersøkt mhp. B12-mangel, diabetes og "nedsatt stoffskifte" (hypotyreose). Dette undersøkes med blodprøver.
Slike tilstander kan både forårsake eller forverre din type plager.

Spørsmålet ditt om du da må leve med disse plagene, blir da følgelig umulig for meg å besvare da jeg altså ikke vet hva din medisinske tilstand er og hvilke diagnoser som er stilt.
Det samme gjelder spørsmålet om behandling i utlandet.
Det bør du spørre din egen lege om, da denne legen vet hva diagnosen din er.

Du spør:
"...vil det si at om hånden stilner blir den lammet?"
Jeg forstår dessverre ikke dette spørsmålet, da jeg ikke vet hva du mener med "om hånden stilner". Mener du med å "stilne" at symptomene og plagene du har nå, forsvinner ? Dette ville jo isåfall være bra, slik jeg må forstå det ?

Det var jo synd at du ikke "turde" spørre legen om denne bekymringen din om lammelse, det må du jo bare se å få gjort neste gang du er hos legen. Legens jobb består i stor grad av å besvare spørsmål fra pasienten, og på den måten være med å hjelpe pasienten til å legge bekymringer til side !
Så for all del; spør så får du svar !

Ønsker deg lykke til og god bedring ! Og husk at det skjer medisinske fremskritt hele veien, så der finnes med sikkerhet en rekke behandlingsmuligheter i fremtiden som man ikke har idag, jfr ditt spørsmål om du "må leve med dette."