Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Overaktiv blære og Parkinsons sykdom

Spørsmål

Jeg er en kvinne på 72 år med Parkinson. Har stilt spørsmål til deg før og fått opplysende svar. Jeg fikk diagnosen Parkinson for cirka fire år siden. Har brukt reguip og sifrol, men sluttet på grunn av hudutslett av requip etter at jeg begynte med plaster. Sifrol fikk jeg bivirkninger av med søvnighet og flere oppvåkninger på natten.

Bruker kun rasalgillin og Madopar solubile ved behov. Det vil si når jeg opplever krummimg av tærne på høyre fot etter lang spasertur. Bruker ikke Madopar ofte da ubehaget med tærne går over før medisinen virker. Noen ganger kommer ubehaget tilbake før turen er over.

Har brukt Betmiga for aktiv blære i perioder, men fant ut at det ble feil da jeg har problemer med å tømme blæren. Det har jeg hatt lenge før jeg fikk Parkinson. Resultatet ble at når jeg brukte Betmiga var at blæren ikke ble tømt og jeg fikk overfylt blære når jeg var ute og gikk uten tilgang til toalett.

Nå bruker jeg ikke Betmiga, men har fått problemer med aktiv blære som gjør at det blir vanskelig å holde på urinen.

Jeg har gjort bekkenbunn-øvelser i mange år, men blæren overstyrer dette. Jeg er litt fortvilet og vet ikke hva jeg skal gjøre.

På grunn av corona viruset har de gått over ett år siden jeg har hatt kontakt med nevrolog. Er det noe annen medisin jeg kan bruke for min aktive blære uten at det forhindrer tømming av blæren?

På forhånd tusen takk!

Kvinne 72
Svar

Hei,

Du har hatt diagnosen Parkinsons sykdom i fire år og brukte Requip depot og Sifrol depot (såkalte dopamin stimulerende midler/agonister). Du måtte slutte med disse grunnet utslett og forstyrret nattesøvn.

Nå bruker du Rasalgillin og Madopar Solubile ved behov.

Du har fått såkalt dystoni med krummimg av tærne på høyre fot. Betmiga eller Toviaz kan være fint mot overaktiv blære sammen med bekkenbunn-øvelser. Eventuelt Toviaz eller Vesicare, men også denne bør brukes med forsiktighet ved betydelig hindret blæretømming med fare for urinretensjon. Dette gjelder alle slike milder, så jeg ville foreslått å få råd hos urolog.

Lykke til!