Orgasme-hodepine

Spørsmål

Jeg er 46 år og bor sammen med min mann og ett barn.
Jeg har vært gjennom behandling for brystkreft (cellegift, stråling og fjerning av livmor) for ca. 1 år siden. Videre har jeg hatt en operasjon i en fot med lokalbedøvelse for en måned siden. Så her kommer problemet: Helt plutselig begynte jeg å få en dundrende, pulserende hodepine når jeg har sex. Oppstår ved opphisselse og blir helt vanvittig ondt ved orgasme. Hodepinen går over etter 20-30 minutter. Dette gjelde om keg har sex alene elelr med partneren. Ingen forskjell der. Jeg er svært redd for at mitt sexualliv ødelegges. Hva kan det være og kan noe gjøres? Kan det ha noe med min kreftdiagnose å gjøre. Jeg er ikke en stresset person, så jeg tror ikke det har med det å gjøre.

Kvinne, 46 år

Svar

Hei,

Takk for ditt gode spørsmål! Jeg beklager så meget min forsinkede tilbakemelding og håper at du får nytte av svaret.

Som lege spør man om den FØRSTE hodepinen kom "brått, nærmest eksplosivt", fordi det kan en sjelden gang tyde på en lekkasje fra en blodkarvegg og en mulig forestående hjerneblødning. Det er heldigvis sjelden, men en lege bør ha vurdert å henvise til nevrolog eller til hodescan ved første episode av en brått innsettende hodepine for å se etter karnøster og utposninger i hjerneblodkar (aneurysmer og arteriovenøse malformasjoner).

Kollega Roar Pedersen oppsummerer problemstillingen slik: "Hodepine kan følge seksuell aktivitet og spesielt orgasmer. Det finnes to typer seksuell hodepine: den første kommer av at opphisselsen ved samleie forårsaker muskelsammentrekninger i hode og nakke og derfor fører til hodepine/smerter. "

Denne første typen hodepine ved samleie før orgasme, såkalt "coital headache", er en del av gruppen anstrengelse-utløst hodepine. Pasienter som opplever denne formen for hodepine kan behandles med indometacin 25-150 mg/døgn (eller et annet NSAID) eller propranolol 40-200 mg/døgn i den perioden de er plaget. Forebyggende behandling for pasienter med stadig gjentatte hodepineepisoder anbefales det å ta indometacin 50 mg (eller et annet NSAID) 1-2 timer før anstrengelse eller seksuell aktivitet

Videre "Den andre typen hodepine henger sammen med forhold i blodårene. Den er svært intens, kraftig, og finner sted like før [eller under] orgasme. I engelsk litteratur kalles denne gjerne "orgasmic headache" eller "orgasmic cephalalgia". I noen tilfeller er hodepinen et resultat av økt blodtrykk hvor blodårene utvider seg. Hodepinen er ikke vanligvis i forhold til mengden fysisk aktivitet under samleiet, er lokalisert rundt eller bak øynene. Den varer noen få minutter, men kan i noen tilfeller vare i flere timer.
Bevegelser kan gjøre hodepinen verre. Som regel er dette en helt godartet form for hodepine, men hvis den er veldig mye mer inten enn vanlig eller det er andre nevrologiske symtpomer må man i noen sjeldne tilfeller tenke på sykdom i hjernen.

Slik "godartet" [orgasme] hodepine rammer hyppigere menn og ofte de som ellers er plaget med migrene. Medisinen kan vanligvis behandles effektivt med migrenemedisiner som trekker sammen blodårene, tatt før samleie."

Jeg har skrevet en del om migrene og enkle øvelser som kan gi deg kontroll over migrene-hodepine (man mener det er samme mekanisme for orgasme hodepine).
http://www.lommelegen.no/php/art.php?id=793708#migrene

Kanskje du kan prøve deg frem med andre innfallsvinkler? Avstå fra orgasmer i to uker og se om det hjelper. Det kan være en trøst at tilstanden kan gå tilbake etter en mnd eller to. Du kan også variere samleie og masturbasjon f.eks. å ta pauser i forspillet (lenge før hodepinen kommer), slappe av, gni varm olje mot huden, eller senke hendene i så varmt vann som du tåler, spenne av muskler i rygg, skulder nakke, panne og ansikt, og så kjenne etter om det du vil fortsette forspillet eller gjøre noe annet som kan bringe deg ro? Ved å prøve deg frem kan du finne løsninger som er naturlige for deg.

Et annet spor som er verdt å følge er: hva forandret du i din livsstil rett før hodepinen tiltok? Mat kan trigge migrene:
http://www.dinkost.no/wsp/dinkost2/frontend.cgi?session=3a75b9fe8b528346ef2c6b005d04a4&func=publish.show&table=CONTENT&func_id=10840#Kosthold og migrene og kosthold i DinKost.no

I tillegg til maten som er nevnt i artikkelen er også andre tilsetningsstoffer og mistenkt for å kunne gi migrene: nitrat, nitritt glutamat (MSG) og søtningsmidler som aspartam som finnes i et utall light produkter (som Zero, Pepsi-Max, Cola-light m.m.)(aspartame på engelsk). Du kan avstå fra light-produkter noen uker og se om det gir noen forandring.

Du har vært utsatt for omfattende operative inngrep som kan ha forstyrret det autonome nervesystemet, og kanskje gitt hormonelle forskyvninger som kan trigge migrene. Det kan også legen din ha in mente med tanke på å kartlegge deg helhetlig med tanke på hormoner og stoffskifte.

Man kan stille seg selv spørsmål om man ønsker å finne ut hvorfor man har en plage, eller om man ønsker å finne ut hvordan ha det bedre? Mens du leter etter gode løsninger for deg selv, vil jeg invitere deg til å dvele ved de gode tingene om allerede finnes i ditt liv - når du naturlig kommer på det.

Snakk med legen din om det er noen av nevnte medikamenter du kan forsøke som forebyggende. Varer dette over tid kan legen din henvise deg til nevrolog.

Jeg håper disse tankene er til hjelp og inspirasjon.