Øresus

Spørsmål

øresus
Har vært plaget med øresus siden jeg var en ca 10 år. GIkk da til øre nese hals spesialist uten at noe ble funnet. Har hatt øresus siden uten å egentlig være plaget av det. Tror denne er svak? da den bare kommer når det er helt rolig i rommet, som oftest før leggetid.

dunkende lyd
De siste tre årene har jeg i tillegg til vanlig øresus hatt en dunkende lyd i venstre øre, som om en pulsåre ligger og dunker innn i øret. Har lest et sted at dette er en form for øresus, stemmer dette??
De siste tre ukene har jeg også hatt litt vondt i venstre øre og ansiktsregionen rund, litt vondt når jeg eksempelvis gjesper.

Tidligere forhold som kan påvirke
Suicidforsøk som 19 åring, prøvde å henge meg. Ble funnet 2 minutter senere og gjennopplivet. Aldri siden suicidal, har avlagt embetseksamen i påfølgende år, sammt fått tilbud om div. dr. grad, så alt i alt har jeg klart meg forbausende bra. Ingen sykdomsperioder som har gått ut over jobb/skole siden.

Har drevet med dykking, ca 100 dykk. Ingen dykk utenfor tabellene, forsiktig dykker, har vært på 35 m en gang uten å få dybderus, ellers stort sett dykket til 15-20 m.

Spørsmålet mitt er altså&#59;
Hva skyldes den dunkende lyden, kan det være symptom på noe farlig? Har denne sammenheng med nyoppstått smerte i venstre øre som har pågått ca 2 uker?

Relevante sykdommer/medisiner: Lithium (Litonitt, 2 tabletter pr dag, srumskonsentrasjon 0,5 mol)
Zoloft 1 x 50 mg
Dette tas pga stressende jobbsituasjon, nyutdannet psykolog første jobb (2 jobber) Tidligere diagnostisert som cyclothym

Kvinne, 28 år

Kommersiell tjeneste fra Lommelegen:

Har du spørsmål om din egen helse?

Spør en spesialist i dag og få svar allerede i morgen

Svar

Hei.

Øresus (eller tinnitus, som det kalles på fagspråket) er en plagsom og svært vanlig forekommende lidelse. Det er antatt at en tredjedel av alle mennesker opplever øresus i perioder i livet. Den øresusen du nevner først høres for meg ut til å være en slik "vanlig" øresus, som for noen kan være svært plagsom, men som i ditt tilfelle heldigvis ser ut til å være til å leve med. Når du har hatt dette i så mange år uten særlig endring, og også har vært utredet for det av øre-nese-hals-spesialist, er sannsynligheten for at dette er en farlig eller kurerbar tilstand ganske liten.

Så til ditt egentlige spørsmål; den dunkende lyden i venstre øre. Du har helt rett i at dette kan være en form for øresus. Øresus kan arte seg svært forskjellig, og dunkelyder i takt med hjerteslagene eller pusterytmen (evt. helt i utakt med begge disse) kan forekomme. Årsakene til dette kan være mange. Ofte er det en lyd som forplanter seg fra en pulsåre eller en vene i eller nær det indre øret eller øregangen. Dette kan forekomme selv om det ikke er noe galt med åren, og det kan være vanskelig å få bort denne lyden uansett behandling. Årsaken kan en sjelden gang også være en utposning på en blodåre, i tillegg til en rekke andre, og enda sjeldnere, årsaker knyttet til hørselsnerven og/eller hjernestammen. Fra tid til annen hender det også at ubevisst gnissing av tenner eller tungeklikking kan oppfattes som dunkende øresus ! De årsakene jeg har ramset opp her har (nesten) alle det felles at de er det man kan kalle "objektiv" øresus, det vil si at det kan høres av andre, enten med det blotte øret, eller med stetoskop mot øret eller ørets omgivelser. Generelt sagt er det slik at "objektiv" øresus ofte er enklere å behandle enn "subjektiv" øresus. ("objektiv" og "subjektiv" i denne sammenhengen betyr IKKE at den ene er noe mer "virkelig" eller reell enn den andre, dette er bare en måte å klassifisere øresusingen på)

Jeg synes uansett du burde bli grundig undersøkt hos fastlegen din eller hos en øre-nese-hals-spesialist. Vedvarende dunkelyder i øret er svært sjenerende, og kan som du skjønner ha en rekke behandlingsbare årsaker. Det er vanskelig å si om den nyoppståtte smerten kan ha med dette å gjøre uten å vite enda mer om tilstanden din, men det er uansett en nyttig tilleggsopplysning for den som skal undersøke deg. Jeg tror ikke din cyclothymi har noe med dette å gjøre. Selv om det er påvist at det er en overopphopning av psykiske lidelser blant folk som sliter med øresus, er det ingen som har vist at psykiske lidelser er opphav til øresus. I mange plagede tilfeller kan det nok heller være omvendt.

Til sist et lite tips: Enkelte som lider av sjenerende øresus erfarer at plagene forverres ved inntak av enkelte substanser. Dersom du opplever at plagene er svingende, prøv å legg merke til om det har sammenheng med inntak av noen av disse substansene: Nikotin, kaffe, alkohol, acetylsalisylsyre (som finnes i smertestillende av typen Dispril, Novid, Albyl og Globoid). Listen er sikkert lengre, men disse er de jeg kjenner til som har vist forverrende effekt hos enkelte.

Lykke til med utredningen og dine nye jobber !

Vent litt. Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Send inn ditt spørsmål nå, og få svar fra en lege på mail innen 3 dager fra kr. 259,-.

  • Få skriftlig legesvar på mail
  • 100 % anonymitet
  • 30 leger fra 10 ulike fagfelt
Skriv inn spørsmålet her:
0/2000 tegn