Ny daglig vedvarende hodpine/New daily persistent headache/NDPH

Spørsmål

Hei
Før jul i fjor begynte jeg å føle meg i dårlig form. Jeg var slapp, trøtt, vondt i hals og mageregion (milt) og i generelt dårlig allmenntilstand. Etter arbeid sov jeg for å prøve å innhente overskudd.
Jeg oppsøkte allmennlege før jul, tok diverse blodprøver og målte blodtrykket, som var noe høyt i forhold til min alder og form.
Prøvene var bra, unntatt noe høyt stoffskifte. Pulsen har vært og er fortsatt generelt høy, ca. 80 i hvilepuls (vanlig har jeg 55-60).
Tok ny prøve, resultatet av denne var bra. Fortsatte å jobbe skiftarbeid som vanlig, men følte at jeg aldri fikk overskudd til noe utenom jobb. Til vanlig er jeg i god fysisk form, og trener jevnlig. Jeg måtte slutte med trening, da det ble for anstrengende. Jeg var og er fortsatt plaget av stikking i ryggen og generelle muskelsmerter (hodepine).
Dette fortsatte frem til påske. Da var formen litt bedre.

I påsken var jeg på en lang topptur på ski. Forstod fort at formen var dårlig, men presset, frem til jeg måtte snu. Senere samme dag fikk jeg intens vedvarende hodepine. Denne hodepinen har vært konstant helt siden påske og er der fortsatt. Særlig under lett fysisk aktivitet. Hodepinen arter seg ved at det stikker i tinningen og i bakhodet, press på øynene og prikling på neseryggen.

Etter påske var jeg på nytt hos allmennpraktiserende lege og tok diverse prøver. Eneste resultatet som kom frem av prøvene var at de fant spor etter kyssesyken, men de kunne ikke stadfeste når jeg hadde hatt denne. De mente likevel at det var åpenlyst at jeg hadde hatt denne i vinter grunnet mine symptomer. Hodepinen og stikkingen i ryggen ble ikke undersøkt. Jeg ble henvist til fysioterapeut og har vært der ca. 20 ganger. Har følt at det har virket på hodepinen der og da, men den har etter kort tid kommet igjen med full styrke.
Jeg fortsatte i jobb ca. en måned etter dette. Da ble jeg henvist til lege av min arbeidsgiver som så at jeg var i generelt dårlig form, og hadde spesielt røde øyne. Jeg ble 100% sykemeldt etter dette, og har vært det siden. Jeg har forsøkt arbeid i aktiv sykemelding, men hodepinen og muskelsmertene i ryggen (venstre side) gjorde dette vanskelig. Så fort jeg var i aktivitet ble smertene intense. Det ble tatt nye blodprøver, og disse var normale. Jeg fikk hodepinetabletter, men merket ingen tegn til bedring. Muskelsmertene ble etter hvert værre.
Det ble senere tatt CT-undersøkelse av hodet mitt. Ingenting unormalt funnet. Har etter dette følt at jeg må ikke har blitt tatt på alvor i helsevesenet. Har selv oppsøkt øre-nese-hals spesialist og optiker. Etter råd fra fysioterapeut oppsøkte jeg kiropraktor. Han tok røntgen av nakken min, og etter første behandling følte jeg en umiddelbal virkning, og trykket i hodet lettet. Noen timer senere kom smertene tilbake. Ble rådet av kiropraktoren til å starte med muskelavslappende tabletter (Somadril). Hadde 5 behandlinger, men smertene kom tilbake.
Før dette var jeg inne på nevrologisk avdeling, noe som resulterte i flere smertestillende tabletter og uten noen form for undersøkelse.
Har gått i hele sommer uten å bli bedre. Symptomene er de samme. Sover dårlig om nettene grunnet hodepinesmerter. Føler at jeg ikke kommer videre. Allmenntilstanden blir dårligere og jeg får ikke noe sosialt liv. Har prøvd å gå lette turer, men da blir smertene værre. Føler at hodepinen blir værre og værre. Har også følt meg nummen i venstre hand og fot. Dette under aktivitet. Har også vært plaget med sår hals i sykdomsperioden og føler at immunforsvaret ikke er helt på topp.

Litt før påske begynte jeg med Lamisil-tabletter grunnet neglsopp på føttene. Har i løpet av sommeren fått utslett på ryggen, muligens hudsopp(?). Har tidligere fått råd av lege av å bruke lamisil-krem på lignende utslett. Utslettene blir ikke borte. Kan dette ha noe med min fysiske allmenntilstand å gjøre? Har selv lest på internett om Candida-allergi (soppinfeksjon i kroppen). Tror du dette kan ha noe med ettervirkning av kyssesyken, i og med at jeg ikke tok det med ro da jeg hadde den?
Når det er sol og varmt, har jeg følt bedring med tanke på hodepine og muskelsmerter ved hvile. Hva kan årsaken til dette være? En annen ettervirkning jeg har hørt om er ME. Kan dette ha noen sammenheng med kyssesyken?

Beklager at dette ble en lang avhandling, men har snart prøvd alt og begynner å bli desperat. Håper du kan hjelpe meg videre på vei.
På forhand takk for hjelpen. Jeg håper du kan komme med gode råd.

Relevante sykdommer/medisiner: Kyssesyke og eventuelle komplikasjoner
Medisiner:
Lamisiltabletter (start en uke før påske)

Mann, 27 år

Kommersiell tjeneste fra Lommelegen:

Har du spørsmål om din egen helse?

Spør en spesialist i dag og få svar allerede i morgen

Svar

Kjære mann 27år,
Det var mange spørsmål på en gang, men jeg skal forsøke å besvare det som kan synes mest relevant i forhold til din hodepine.

Det er mange årsaker til hodepine, og som det tydelig går frem av ditt brev er det slett ikke alltid lett å finne årsakene.
Likevel slår det meg at din hodepine oppstod ganske plutselig på et definert tidspunkt og har vært vedvarende siden. Dette er typisk for såkalt ” Ny daglig vedvarende hodepine” som er en kronisk og vedvarende hodepine som har debutert ganske plutselig og uforståelig i en periode på under 3 døgn. Hodepinesymptomene ligner på dem man ser ved kronisk spenningshodepine, og blir således ofte behandlet etter samme retningslinjer.
Jeg vil dertil si at et CT billede alene ikke utelukker andre årsaker til hodepinen, og siden den oppstod i forbindelse med hard fysisk anstrengelse, og senere blir forverres ved aktivitet, ville jeg nok ha supplert med et MR billede av hjernen.

Jeg føler også at jeg må påpeke at Somadril er et B-preparat og således et vanedannende medikament. Dette bør kun brukes i kortere perioder. Dersom du trenger et medikament over tid finnes det andre alternativer. Jeg ville tro at Sarotex i lavdoseringsområdet ( 10-50 mg) ville kunne være et godt valg i ditt tilfelle. Det brukes mot kroniske smerter, spesielt i muskulatur og kronisk hodepine, og er reseptbelagt. Det virker smertemodulerende og muskelavslappende, samtidig har det en gunstig effekt på søvn. Snakk med legen din om dette.
Det fremkommer ikke om du fortsatt bruker de smertestillende tablettene du fikk på nevrologisk avdeling. Et paradoks er at daglig eller nesten daglig inntak av smertestillende tabletter( inkl. Somadril) kan utløse eller opprettholde hodepinen!
Noen ganger tar det tid før man klarer å stille en sikker diagnose for derved å kunne finne den riktige behandlingen. Jeg forstår godt din følelse av ikke å bli tatt på alvor i helsevesenet. Du må bare ikke gi opp. Det er ikke urimelig å be om en ”second opinion” hos en annen nevrolog. Husk da på at du må fortelle om at du blir nummen i venstre hånd og fot.
Avslutningsvis vil jeg si at jeg ikke har erfaring med at soppinfeksjon har relasjon til kyssesyken, derimot er det slett ikke uvanlig at hodepine og muskelsmerter blir bedre ved varme og hvile.

Lykke, lykke til!

Har du spørsmål om Allmennmedisin?

Spør en av våre spesialister og få svar innen 1 – 3 virkedager.

  • Få skriftlig legesvar på mail
  • 100 % anonymitet
  • 30 leger fra 10 ulike fagfelt
Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Kommersiell tjeneste Pris fra 259,-