Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Nummenhet i hender og tær

Spørsmål

Hei.
Jeg er en 30 år gammel dame som for 1,5 uke siden mistet delvis føligheten i i 2 fingre på høyre hånd (lillefinger og ringfinger), og nå i dag kjenner jeg at det samme er i ferd med å skje på venstre hånd også. Jeg har en stund vært litt øm på høyre underarm, den har vært tung og akkurat som det prikker i den, men jeg har ikke hatt smerter, og jeg kan ikke se at den er hoven. Samtidig føles det som tærne er nummen. Jeg føler at jeg er veldig klossete med spesielt høyre hånd. Feks er det plutselig vanskelig å skrive på pc, lillefinger begynner å skjelve når jeg bruker de andre fingrene. Jeg har plutselig vanskelig for å treffe nøkkelhull når jeg skal låse opp dører. Jobber som sykepleier, og blir veldig skjelven når jeg skal gjøre ting som krever finmotorikk, eks sette sammen utstyr, trekke opp sprøyter osv.

For 2 mnd siden hadde jeg en ørebetennelse , og ble på den samme tiden veldig nummen/følelsesløs i lepper og venstre kinn. Tok i den forbindelse CT, som var negativ. Jeg slo meg da til ro med at dette knaskje har noe med visdomstennene å gjøre, men nå er jeg livredd at dette har en sammenheng med det som nå skjer i fingre og tær, og at dette er ALS? Tror du dette kan ha en sammenheng. det i ansiktet er noe som har kommet å gått litt, mens det som har skjedd de siste par ukene har vært her hele tiden.

Jeg har det siste året hatt litt problemer med lavt stoffskifte, men dette er nå tablettregulert og under kontroll. I tilegg kan jeg nevne at min mor, hennes søstre og min mormor alle har leddgikt.

Hva kan dette være? Bør jeg bare se det an, eller er det undersøkelser jeg burde ta? Ligner dette begynnelsen på ALS?

Svar

Hei, takk for ditt brev.

Å miste delvis førligheten i fingre kan skyldes trykk på nervene alt fra der de forlater ryggsøyle (slitasje, prolaps, tumor) til kompresjon andre steder på armen eller i håndleddet (f eks carpal tunnel syndrom). Noen ganger kan dette skyldes nevritter eller betennelser i nervene. Samme årsaker ser vi ved nummen av tærne, altså dersom nervene trykkes på der de forlater ryggsøyle i korsryggen (slitasje, prolaps, tumor) til kompresjon andre steder på benet (f eks i knehasen eller nervus peroneus skade). Nervus peroneus skade oppstår f eks dersom man sitter langvarig sitter med bena i kors. Slike plager kan oppstå også som ledd i angst. Motoriske utfall vil gjøre enkelte håndbevegelser klossete (f eks vansker til å skrive, finger skjelving, vanskelig for å treffe nøkkelhull). Definerte plager på dette kan også være et ledd av en sentralnervøs lidelse. For å si noe sikkert kreves det legeundersøkelse. Nærmere bestemt en detaljert nevrologisk undersøkelse. Jeg kan ikke sette i sammenheng en ørebetennelse med nummenhet i lepper og venstre kinn, dessverre. CT av ? hjernen har vært negativ. Dette er ikke typiske symptomer på ALS. Lavt stoffskifte kan gi diffuse nevrologiske symptomer dersom der er dårlig regulert over tid, men dette synes usannsynlig da du skriver at den er nå tablettregulert og under kontroll. Leddgikt presenterer seg stivhet, smerter og deformering av ledd. Ofte er plagene klima-forandring-betinget. Dersom det er napp på nevrologisk undersøkelse, bør det suppleres nærmere med EMG/nevrografi av begge armer, for å kunne si korrekt hva dette er. Noen ganger rekvirerer vi MR med kontrastvæske. Dette ligner ikke overhodet begynnelsen på ALS. Dette kan du ta helt med ro. Kompresjoner av nerver er forbigående og man gjør ikke noe spesifikt. Prolapser behandles med fysioterapi og legemidler. I sjeldne tilfeller tyr man til inngrep. Nevritter behandles med legemidler.

Jeg håper at dette var litt avklarende. Jeg synes ikke at du skal bekymres for ALS.

Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?


Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 299,-