Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Nummenhet i hender og fingre

Spørsmål

Hei. Jeg er en kvinne på 33 år. De siste par ukene har jeg plagdes med smerter i begge lillefingertuppene, det er akkurat som om noe klemmer på dem. Hendene er ofte nummen og det prikker i dem, og i noen tilfeller blir jeg også blå på fingerleddene og knokene på høyre hånd. Har også mye øresus, spesielt på høyre side, høres ut som en bil som står og går konstant blandet med en lys pipelyd. Er trøtt og energiløs hele tiden, uavhengig av søvnmengde. Jeg har slitt med spiseforstyrrelser siden tenårene, både anoreksi og bulimi, men ligger nå og vipper på grensa mellom undervekt og normalvekt (ifølge BMI) etter flere år som svært undervektig. Kan det ha en sammenheng med dette? Da tenker jeg spesielt på plagene med hånd og fingrer, siden det først har oppstått nå nylig. På forhånd takk for svar.

Kvinne
Svar

Hei.


Du er en lett undervektig kvinne på 33 år, som i noen uker har kjent smerter og nummenhet i fingre og hender. I tillegg har du øresus og er trøtt og energiløs. Jeg ser ikke for meg at din tinnitus har noe med disse tingene å gjøre, men når det gjelder trøtthet og mangel på energi, så er det symptomer som er så uspesifikke at de kan oppstå ved nærmest enhver sykdom, også dårlig ernæring, vitaminmangler osv.


Nummenhet i fingre hender skyldes "et eller annet" med nervene ut i hendene. Det kan skyldes systemiske sykdommer eller tilstander, som f.eks. B12-mangel, og siden du har hatt problemer med ernæring, så er det jo ikke utenkelig at det kan være forklaringer i denne gaten. Ta derfor blodprøver hos fastlegen for å få en grundig sjekk på ernærings- og vitaminstatus.

Men det kan også skyldes mekanisk press mot nervene som går ut i hendene. F.eks. kan det skyldes press mot nerven på albuen, den som gir oss "heksestøt" nå vi smeller borti noe. Er man tynn, slik du er, så er man dårligere "polstret" og det kan da tenkes at du får press på dette området f.eks. hver natt når du sover, ved at albuen ligger mot underlaget som så gir mekanisk trykk mot nerven. Og det kan skyldes trange forhold for nervene i håndleddet, det som heter carpal tunnel syndrom. Når du nå går til lege med dette (som er min anbefaling) så vil fastlegen kartlegge dette nærmere, og evt henvise deg til nevrolog for en undersøkelse som heter nevrografi, hvor en måler nerveledningshastigheten gjennom nervene som går ut til hånd og fingre, og da kan det kartlegges hvor et evt mekanisk press mot nerven er.


Håper at det var et greit svar, ha det bra.

Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Spør vår fagperson, eller en av våre andre spesialister, og få svar innen 3 dager.

Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 299,-