image: Nummenhet i hender etter bruk av verktøy

Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Nummenhet i hender etter bruk av verktøy

Spørsmål

Hei. Jeg har arbeidet litt med tunge verktøy på fritiden. Har blant annet brukt en såkalt pigghammer en del timer. Etter noen timers arbeid en kald helg opplever jeg dessverre at jeg har fått en litt nummen følelse i begge hendene. Verst i høyre hånden. Det er nå tre uker siden jeg arbeidet med pigghammeren, men har fortsatt litt nummenhet, nedsatt følelse og litt kaldere fingre.

Når jeg brukte verktøyet var det kaldt vær, jeg holdt på ganske intenst og jeg brukte ganske mye kraft i hendene/press på verktøyet. Nå i ettertid skjønner jeg jo at dette ikke var en så heldig kombinasjon.

Nå er jeg litt bekymret som du skjønner. Noen sier at siden dette skyldes sporadisk arbeid så vil det sannsynligvis gå over, at det er dårligere prognoser hvis man har arbeidet med slike verktøy ofte - feks som yrkesutøver.

Mitt spørsmål er egentlig: Tror du at dette vil forsvinne, at kroppen heler seg selv? Er i god form. Eller bør det gjøres noen tiltak med hendene nå? Jeg tror at jeg merker en gradvis forbedring, men er likevel bekymret siden det har gått så langt tid.

Mann 44
Svar

Hei,

Takk for ditt brev. Slik arbeide kan være uvant for kroppen og muskler slik at man kan oppleve nummenhetsfølelse i hendene. Muskler kan stramme seg litt og presse på armene.

Hvis det er press i høyre hånd i nervekanal så kan det også være noe nummenhet, redusert følelse og litt kaldere fingre. Da må en lege undersøke slike følelser i hender og sjekke reflekser. Vi har mulighet til å måle strømimpulser i nervene med tanke på såkalt karpaltunnelsyndrom.

Inntil videre ville jeg unngått denne jobbkombinasjonen og jeg tror det sannsynligvis går over raskt. Det er riktig at det er dårligere utfall dersom man har jobbet med slike verktøy som yrkesutøver.

Jeg tror at dette vil forsvinne og at kroppen vil hele seg selv så prøv å ha hendene mest i ro. Du har alt gradvis forbedring, ville sett an i 1-2 uker til.

Lykke til!

Illustrasjonsfoto øverst: Tricky_Shark / Shutterstock / NTB

Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?


Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 299,-