Nummenhet i fingre

Spørsmål

hei!har vært nummen(mindre følsom) i 2 fingrer i snart en uke nå.har ingen problemer med det.er bare litt plagsomt.er ikkje hovent.bruker fingrene som før.lure på hva det kan være?
mvh sindre

Mann, 22 år

Svar

Hei!

Jeg er nok redd for at det var litt lite opplysninger i spørsmålet ditt til å si sikkert hva som er årsaken til nummenheten din. Jeg vil gjette på at det dreier seg om lillefingeren og ringfingeren din, disse to fingrene får nervefibre fra den samme hovednerven (ulnaris nerven) og det er ofte press på en slik nerve som kan gi nummenhetsfølelse.
Dette presses kommer ofte i området rundt albuen hvor denne nerven går i en liten grop, det er slag mot denne nerven som gir det klassiske "enkemannsstøtet".

Hvis det er fingrene på tommelsiden (tommel, pekefinger, og langfiner) som er nummen kan det være på grunn av trange forhold i en kanal som går på undersiden av håndleddet. Denne kanalen, som heter karpal-tunnelen, inneholder mange nerver og blodårer og her er det i utgangsspunktet ganske trangt.
Det som ganske ofte skjer er at strukturene som går gjennom kanalen, eller som ligger rundt, hovner opp av forskjellige årsaker og man får derfor økt press på nervene. Dette kan gi nummenhet og av og til smerter.
Årsakene til dette kan være en lokal betennelsesreaksjon, for eksempel hvis man skriver mye med hånden eller bruker mye PC-mus.

Vanligvis er dette en tilstand som går over av seg selv men av og til kan man utvikle noe som heter Karpaltunnelsyndrom. Her er forholdene i tunnelen blitt så trange at smertene og nummenheten blir betydelige, i tillegg kan man få lammelser. I slike tilfeller må man som oftest utføre en liten operasjon.

Hvis tilstanden din forverrer seg eller ikke går over i løpet relativt kort tid ville jeg tatt dette opp med fastlegen. Det kan være at nerven er kommet i kronisk press og da kan det være lurt å prøve å få den løs fra dette presset slik at man ikke får permanente skader på nerven.

Håper dette var til hjelp!

Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Spør vår fagperson, eller en av våre andre spesialister, og få svar innen 3 dager.

Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 289,-