Nummen

Spørsmål

Hei. Jeg har de siste 3-4 årene slitt med noe jeg føler har et nevrologisk utgangspunkt. Etter å ha gått til fysioterapeut med smerter i øvre del av rygg i en periode fikk jeg en rekke nye plager som blant annet prikking,
og nummenhet i venstre ben og armer. Jeg følte meg også svakere og klumsete i spesielt fingre. Dette var skremmende og jeg gikk til fastlegen som bestilte MR av hodet for å sjekke mot MS (har fetter med MS). Jeg hadde også time hos en nevrolog noen måneder senere. Verken MR eller klinisk undersøkelse viste tegn til sykdom den gangen. Så jeg ble "friskmeldt".

Plagene ga seg imidlertid ikke. De varierer en del i intensitet fra litt plager til at det hemmer meg i alt jeg gjør. Jeg har dårlige og bedre perioder og føler at jeg blir verre etter belastning Det mest fremtredende er at venstre fot virker svak/klomsete ved for eksempel gange. Jeg sliter også mye med muskelspenninger i hodet som konstant plager meg. Kjenner meg også spesielt svak i underarmer/grep. Jeg har tidligere trent mye og har måttet kutte drastisk i treningen på grunn plagene. Jeg kan føle meg ganske ok under trening, men opplever forverring etter trening som kan henge i lenge.

Fastlegen min virker bestemt på at plagene er psykosomatiske og er ikke så opptatt av å finne ut noe mer. Han har tatt en del blodprøver som har vært normale og har slått seg til ro med det. Plagene preger livet mitt mye som småbarnsfar og yrkesaktiv.

Gjennom en mauellterapeut fikk jeg i år tatt MR av ryggsøylen hvor det ble funnet et prolaps som terapeuten mente det var lite sannsynlig var årsaken til plagene. Teksten var:

R: Venstrestillet prolaps C6/C7 med medullær kontakt, men det er ingen holdepunkter for rotaffeksjon.

Er du enig at dette kan utelukkes som årsak? Det er en litt frustrerende situasjon for meg å skulle være frisk når jeg absolutt ikke føler meg det. Jeg får nå ingen form for behandling for plagene og går bare å venter på bedring som ikke kommer. Bør jeg ta en ny tur til nevrolog?

Svar

Hei.
Prolaps vil gi smerter pga nerveirritasjon, noen ganger klar svakhet. Symptomer vil øke på. Nummenhet kan komme pga skade av hjernen i visse områder. Siden du er så plaget synes jeg at du bær igjen til nevrolog. Bedre å være helt sikker. Han/hun vil gjøre ny undersøkelse og vurdere behov for MR og/eller ryggmargsprøve for å utelukke skade og/eller betennelse i nervesystemet. Når man utelukker alt det sitter man igjen med psykosomatisk årsak. Lykke til!