Nummen i fjeset

Spørsmål

Hei,
jeg er en kvnne på 42 som i et drøyt halvår med jevne mellomrom har kjent distinkt nummenhet i ansiktet. Nummenheten er lokalisert i øvre del av kinn, en sjelden gang har jeg samtidig følt et slags trykk bak øynene - altså i bihuleområder.
Nummenheten i ansiktet varer en time eller to time om gangen før de avtar og kommer tilbake noen dager eller et par uker senere.

Jeg har tenkt på bihulebetennelse (som jeg aldri har vært plaget med og heller ikke fått konstatert før), men siden jeg ikke har hatt noen andre symptomer, verken snørr eller hodepine, så føler jeg ikke dette stemmer helt. Nummenheten er ubehagelig, men jeg vil ikke kalle det smerter, mer som en slags stivhet i øvre kinn på begge sider. Nummenheten er helt symmetrisk, så jeg har slått fra meg at det kan være en nerve i klem, da jeg har lest at det da vil kjennes kun på den ene siden. Jeg har imidlertid begynt å bekymre meg for om du kan være kreft i bihulene.

Jeg har nå fått henvisning til MR-undersøkelsen av fastlegen, men da jeg er gravid får jeg ikke komme til og tatt denne før etter fødsel, i følge lab'en som skal kalle meg inn. Jeg er halvveis i svangerskapet. Det er mitt andre barn.

Nå er jeg begynt å bekymre meg stadig mer for at det kan være kreft og at den får utviklet seg for hver dag som går, uten at jeg får sjekket dette ut. En bekjent døde nylig av bihulekreft og selv om jeg vet det er sjelden, så tør jeg ikke slå fra meg at det kan være noe alvorlig. Jeg sover dårlig og kjenner på angst for å dø fra babyen.

Hilsen snart mamma


Svar

Hei,
Det er flere faktorer som taler imot alvorlig nevrologisk sykdom, nokså lang varighet uten at du har utviklet at andre alvorlige tegn, som f. eks. lammelse i samme sides kropp, eller synsproblemer; og at det varer for "kort", men jeg er enig om at alvorlig sykdom må utelukkes med MR av hjernen. Nevrologisk undersøkelse før MR vil også gi pekepinn mot det. Det er ikke helt typisk for bihulebetennelse, det er mer hodepine som blir verre ved foroverbøyning. Ønh legen kan undersøke bihulene før MR hvis dette er indisert med kamera og få oversikt over bihulesykdommer. Slike plager kan også komme av angst og stramme muskler Lykke til i svangerskapet!


Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Spør vår fagperson, eller en av våre andre spesialister, og få svar innen 3 dager.

Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 289,-