image: Nevropati (nerveskade) og B12-mangel

Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Nevropati (nerveskade) og B12-mangel

Spørsmål

Hei . Jeg har lavt stoffskifte, ulcerøs kolitt, coxartrose / hofteleddsslitasje, og jeg fikk påvist B12 mangel , kanskje litt for seint for jeg utviklet neuropati i beina. Min lege gav meg B12 etter symptomer, ikke etter blodprøveverdi. Min «gamle» lege gikk av med pensjon dessverre, mens min nye lege sier hun kun vil forholde seg til legehåndboka, og vil dermed gi meg injeksjon hver 2 - 3 mnd. Smerter, prikking, vansker med balanse , ALT har forverret seg. Hva kan jeg gjøre ?

Kvinne 64
Svar

Hei.

Nevropati betyr nerveskade, og det kan ha en rekke årsaker. Det kan også oppstå uten at en greier å påvise noen bakenforliggende årsak.

B12-mangel kan gi nevropati, men selv om du fikk påvist B12-mangel, så er det faktisk ikke nødvendigvis årsaken til nevropatien din, selv om det naturligvis kan være det, for det kan ha andre årsaker. Det er uansett riktig å bruke B12-tilskudd om man har en påvist mangel. Hvor ofte en skal gi det, avhenger av nivåene i blodet, så det finner legen din ut ved å ta blodprøver av deg. Det er vanlig med injeksjoner hver 2.-3.måned, men det er blodnivåene som skal styre hyppigheten.

Å bruke tilskudd av B12 utover det som er tilstrekkelig for å få normale verdier i blodet, har ingen som helst helsegunstig effekt. Viser blodprøvene at man har nok B12, ved å få det for eksempel hver andre eller tredje måned, så har man faktisk beviselig nok B12, og da har det ingen hensikt eller nytte å bruke det oftere.

Det jeg tenker her, er at så lenge dine plager fra nevropatien forverres på tross av at du får B12 (og fortrinnsvis har fått normale blodverdier nå?), så kan det være at det ikke er B12-mangel som er årsaken til nevropatien din. Derfor må legen din undersøke deg med tanke på om det kan være andre årsaker til din nevropati. Diabetes er en av flere muligheter.

Så ta det opp med legen din, siden du blir verre på tross av at du bruker B12, det er mitt beste råd til deg.

Jeg ønsker deg lykke til.

Illustrasjonsfoto øverst: LeventeGyori / Shutterstock / NTB

Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?


Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 299,-