Neppe Menieres sykdom

Spørsmål

Jeg er ei jente på 28 år som i løpet av de siste to-tre årene har blitt diagnostisert med astma, kronisk bihulebetennelse, helårsrhinitt, atopisk eksem og Ibux-allergi (hva det kalles på fagspråket vet jeg ikke). Alle disse problemene har kommet snikende i voksen alder, jeg hadde altså ikke noe av det i barndommen. Jeg ble operert for bihulebetennelsen i mai i år, med hittil greit resultat, dog noen av symptomene har kommet litt tilbake (nedsatt luktesans og mer nysing og slimproduksjon i nesa). Astmaen er under kontroll. Ved to anledninger i hhv. slutten av april og nå forrige uke har jeg opplevd svimmelhetsanfall. Det føles veldig «fysisk», da jeg ved begge anledningene har fått dottfølelse og øresus i det ene øret, har uttalt svimmelhet og balanseproblemer i den grad at jeg ikke klarer å gå stødig. Ser ut som jeg er full når jeg går. Den første gangen dette kom var jeg hjemme, og svimmelheten ble så ubehagelig at jeg vurderte å ringe legevakten. Gjorde derimot ikke det, og det var borte da jeg våknet neste morgen. Den andre gangen det skjedde var jeg på vei hjem fra jobb, og hendelsesforløpet var det samme. Det gikk over av seg selv i løpet av 3-4 timer. Jeg googlet svimmelhetsanfall, og det som sammenfaller med symptomene mine er Ménières. Jeg har midlertid ikke opplevd kvalme/brekninger eller særlig hodepine av dette. Jeg er ellers sunn, frisk og rask, i fulltidsjobb og trener regelmessig. Bør jeg utredes for Ménières eller er dette «for tynt» å ta opp med fastlegen? Skjønner jo det blir en ny runde hos ØNH dersom dette skal utredes. Eller kan Ménières utelukkes basert på symptomene jeg beskriver? Har forøvrig ofte dottfølelse i ørene uten svimmelheten og øresus, dette plager meg relativt lite.

Kvinne 28
Svar

Hei.


Dine symptomer stemmer ikke med Menieres sykdom. Den kjennetegnes nemlig med ensidig høretap og ofte tinnitus i tillegg til svimmelheten.

Jeg synes dine symptomer tyder mer i retning av BPV, Benign Posisjonell Vertigo (=godartet stilllingsavhengig svimmelhet). Den kan komme og gå nettopp slik du beskriver, og vil vanligvis brenne ut og forsvinne av seg selv, uten behandling.

Jeg synes trygt du kan se dette an, for forsvinner det og ikke kommer igjen, så er det rimelig sannsynlig at det har vært BPV.

Hvis det blir en gjentagende ting over tid, skal du heller vurdere en legeundersøkelse og videre utredninger for dette.

Ha det bra.