Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Nedtrapping av morfin

Spørsmål

Jeg har spørsmål om morfin og morfinavhengighet.
Bakgrunnen er at jeg har slitt med ryggsmerter, i hvert fall det siste året, og MR viser utfall (prolaps) mot isjas nerven. Ved besøk hos fastlegen i januar i år ble jeg satt på morfin, Reltebon depot 10 mg. morgen og kveld. Dette hjalp godt mot smertene. Grunnen til at ikke annen smertebehandling er valgt er at jeg sliter med magekatarr og lukkemuskel . Besøk hos ortoped i april har medført at jeg får operasjon ganske fort.

Problemet er nå å bli kvitt morfin. Jeg prøvde å trappe ned til 5 mg på kveldstid, men dette medførte store problemer med pustevansker, ekstrem slapphet, kvalme og oppkast (en gang), angstsymptomer og depresjonstendenser. Jeg tok (tar) lett til tårene. Klarer ikke å være sammen med folk. Jeg synes det fryktelig rart at en nedtrapping fra 20 mg til 15 mg skal føre til slike problemer og frykter virkelig for hvordan dette skal gå når jeg skal ned til 0 morfin!
Fastlegen sa at jeg kanskje måtte gå på morfin resten av livet!
Så til spørsmålene:
1. Kan det virkelig være aktuelt å måtte gå på morfin resten av livet (er 72 år)? Og hvordan vil det fungere? Vil det være mulig å fungere som noenlunde normalt, for eksempel, kjøre bil?
2. Kan det være mulig at nedtrapping av morfin kan være så vanskelig? Eller kan det være at disse reaksjonene jeg har beskrevet ovenfor skyldes andre forhold…?

Jeg skjønner at det ikke kan gis klare svar her, men jeg ønsker en generell vurdering på bakgrunn av de opplysninger som er gitt her.

Svar

Hei! Reltebon inneholder et morfinpreparat som heter Oxycodon. Det er dobbelt så potent som morfin slik at 10 mg oxycodon tilsvarer 20 mg morfin. Du bruker 40 mg morfinekvivalenter pr døgn. Det er hverken mye eller lite, avhengig av hvor lenge du har brukt sterke smertestillende. Kroppen har en tendens til å venne seg til morfinet slik at man stadig trenger å øke dosen. Det kalles for toleranseutvikling. Nedtrapping og sedering er absolutt mulig og det er absolutt ikke noen regel at man må bruke morfin resten av livet! Om man har kroniske smerter og en sykdom som gir dette over lang tid, må en ha et medikament som kan erstatte morfinpreparatet. Eller er det en klar forbedring av ryggsmertene og de øvrige forhold som du nevner? Alternativer til morfin er ikke enkelt, det baserer seg på behandling av en evt nevropatiske smerte eller nervesmerte som det kalles. Om du har polynevropati er det ikke utenkelig at du har dette. Lyrica eller Neurontin er to slike preparater som kan forsøkes. Sarotex er også et alternativ som i tillegg har en bedring på søvnkvalitet. Når man har begynt å trappe opp på disse medisinene, kan man forsøksvis trappe ned på morfinpreparater. Det må gjøres veldig gradvis, over flere uker. Kroppen må venne seg til de nye dosene, gjennom å produsere nye reseptorer. Dermed unngår man abstinenser. Sobril som beroligende kan være nødvendig i denne fasen. Ofte trenger man tett oppfølging fra fastlege eller spesialist på smerteklinikk ( mange sykehus har dette). Spesielt tverrfaglige smerteklinikker tilbyr i tillegg psykolog og fysioterapeut som kan bidra til at denne overgangen blir lite plagsom. Jeg ønsker deg lykke til og dette er fullt mulig!

Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Spør vår fagperson, eller en av våre andre spesialister, og få svar innen 3 dager.

Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 299,-