Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Nedsatt førlighet i bena og svimmelhet

Spørsmål

Min sønn fikk plutselig nedsatt førlighet i begge bein. Svimlet til å begynne med. Begynte sist lørdag. Er til utredning på sykehus. Har refleks og styrke når han ligger, men når han står så klarer ikke beina være han. Har tatt borelia blodprøve som var negativ. Tatt mr i dag som vi venter svar på. Jeg ønsker de skal ta spinalpunktasjon, noe de mente at han ikke indikerte på at han trengte ta. De er helt blanke og mener han har påfallende symptomer. Noe jeg ikke vet hva de legger i det. Hva kan jeg be de teste han for. Føler allerede det er en kamp med sykehus for at de skal finne ut hva det er. Virker på meg så de heller mot psykisk. Noe psykologen har sagt det ikke er. Kan du hjelpe meg?

Mann 15
Svar

Hei. Takk for henvendelsen. Du beskriver en dramatisk situasjon der sønnen din plutselig fikk nedsatt førlighet i begge ben. Det startet med simmelhet slik jeg forstår og han er under utredning på sykehus. Det er gjort ulike undersøkelser med normal styrke og reflekser, og MR som du ikke har svar på da du skriver. Det var også negative blodprøver med tanke på borrelia. Du engster deg da du nå opplever at legene ikke finner ut hva dette er, og du lurer på om det er noe mer som bør undersøkes, bla spinal punksjon. 


En slik plutselig nedsatt førlighet i begge ben er sjelden. Nå beskriver du at sønnen din ikke klarer å stå på bena, slik jeg forstår er det altså kraften som er borte. Om han har følelse, altså om han kjenner om noen tar på huden på bena feks er jeg usikker på, men jeg forstår det slik at dette er inntakt. Slik nedsatt kraft i muskulatur i bena kan skyldes skade sentralt i hjerne eller ryggmarg, da som regel akutt skade etter feks en ulikke. Da vil refleksene kunne være økt, og man finner som regel andre symptomer etter slike alvorlige skader, og en MR undersøkelse vil bekrefte årsaken. Man kan også ha mer perifere skader av nerver, feks prolaps, og refleksene vil da som regel være svake. Dette vil man også se på et MR bilde. Man kan ha en nevropati grunnet inflammasjon av nerverøttene i ryggmargen. En slik tilstand hteter Guillain-Barrés syndrom. Tilstanden forårsakes av at kroppens egne antistoff gjør skade på ryggmargen. Til slutt er det infeksjoner som kan forårsake muskel lammelser fobigående, slik som borrelia, som du var inne på. Det er vanlig å vurdere en spinal væske undersøkelse for å utelukke infeksjon eller inflammasjon av ryggmargen som årsak til lammelsene. Jeg forstår derfor at du tenker på dette, og det er noe du igjen kan etterspørre slik at du forstår hvorfor legene ikke tenker det er behov for dette. Det er også slik at det er svært viktig at dere opplever at alt av kroppslige årsaker til slike alvorlige symptomer som lammelser blir undersøkt, slik at dere kan kjenne dere trygge på at det ikke er en alvorlig underliggende sykdom som skal behandles. Kun når dere kjenner dere trygge på det vil det være mulig for dere å tenke at dette kan ha en mer psykisk årsak. Det er absolutt mulig å tenke at det kan være en slik dissosiativ årsak, men alt av andre kroppslige årsaker må først utelukkes. Det betyr at det ikke ligger en strukturell skade i nervesystemet bak at funksjonen svikter. Man kan forestille seg at kroppen plutselig «glemmer» hva som må til for å utføre komplekse funksjoner, som for eksempel å gå. Underliggende årsaker til dissosiativ sykdom kan være svært forskjellige. De kan henge sammen med at man har uheldige måter å takle stress på. I andre tilfeller kan det skyldes tidligere traumatiske opplevelser, eventuelt psykiske belastninger over tid. 


Det er ikke mulig å avgjøre hva som vil være videre god utredning av din sønn. Det er flott at du er tett på og følger han opp. Fortsett å stille spørsmål til legene slik at du og din sønn kan kjenne dere trygge på at alt er undersøkt og at alvorlig sykdom ikke er sannsynlig. 


Lykke til! 

Hilsen legen

Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?


Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 299,-