Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Nedsatt følelighet med venstre side av kroppen

Spørsmål

Hei,
For noen år siden opplevde jeg plutselige stikk i nedre del av venstre bryst. Dette har vedvart med sporadiske forekomster i ulike deler av brystet igjennom det siste året. Jeg har ikke tenkt særlig over dette, og slått meg til ro med at dette sannsynligvis er brystveggsmerter.

I løpet av det siste året har jeg registrert at venstre del av kroppen etter trening ikke blir "like støl" som høyre side. Det kan beskrives som om jeg ikke har like god "kontakt" eller "føling" med muskulaturen i venstre arm, bryst, mage, sete og lår. Under trening er jeg svakere i venstresiden, og har forsøkt å "kompensere" ved å til dels ta mer i på venstre side, dels ved å trene venstresiden isolert. Dette har ikke gitt noen merkbar effekt, venstre føles alltid litt "døvere" og ligger fortsatt etter.

I utgangspunktet har ikke dette bekymret meg, men den siste tiden har jeg til tider kjent generell prikking i muskulaturen på venstre side, samt prikking og litt nummen følelse i venstre ring- og lillefinger. I kombinasjon med brystveggsmertene her dette dog fått min oppmerksomhet.

For cirka halvannen års tid siden kjente jeg beskjedne/moderate smerter i bakkant av høyre øye samt en følelse av at synet på høyre øye ble "litt rart". MR og kontroll hos øyelege viste ingen funn. Etter samtaler med lege slo jeg meg til ro med at dette skyldes stress, såkalt "stressøye". Symptomene har for øvrig kommet og gått det siste året.

Lurer nå på om dette en naturlig reaksjon, for at kroppen kompenserer for den svakere venstresiden, eller kan det være noe jeg bør sjekke ut?

Svar

Hei! Ensidige lammelser er noe man alltid skal ta på alvor. Følelighetsforstyrrelser er ganske vanlig og man finner sjeldent noen bakenforliggende sykdom. Ensidig utfall med følelighetsforstyrrelser er ikke så vanlig og bør lede til en videre utredning. Du beskriver at symptomene har kommet og gått siste året. Har det tiltatt i styrke? Føler du noen koordinasjonsforstyrrelse? Vanskelig å peke på et punkt med finger venstre side eller sette fingeren presist på nesetippen? Det er vanskelig å se at dette skal ha noen sammenheng med stikninger i brystet annet enn at det er muskulær årsak til plagene. Sannsynligvis er dette noe helt ufarlig som ikke vil gi noen funn ved utredning, men jeg synes allikevel at du skal presentere dette for fastlegen din som kan undersøke deg med tanke på sansekvaliteter, reflekser osv for å se om det er noen sideforskjell. Om evt funn kan MR av hodet taes. Jeg håper ikke jeg skremmer deg med dette svaret, men uten å ha undersøkt deg og med din beskrivelse synes jeg det skal få en forklaring