Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Nattlige leggkramper

Spørsmål

Hei. Jeg opplever en del ganger og få strekk i bakleggen sånn plutselig når jeg sover. Er dette normalt eller burde jeg oppsøke lege?

Svar

Hei.


Du beskriver "strekk" i på baksiden av leggen når du sover, og lurer på om det er normalt eller om du burde oppsøke lege.

Hadde vi kunnet snakke sammen, ville jeg ha spurt deg om nærmere beskrivelser av dette, for hva du legger i ordet "strekk", og hvordan det oppleves, for å kunne gi deg et så godt og riktig svar som mulig. Men siden vi ikke kan gjøre det her, så formoder jeg at du mener en slags krampe, for det er jo ikke noe som kan blir "strukket" inni leggen, annet enn hvis vi tøyer leggmuskelen aktivt. Ihvertfall kan ingenting inni leggen strekkes når en ligger rolig i en seng. Men leggkramper, hvilket jeg tolker din beskrivelse som, det er veldig vanlig, kanskje spesielt når en sover. Det er i seg selv ingen sykdom, men kan være plagsomt nok for den det gjelder. Der finnes medisiner og tiltak som kan forsøkes, og hva man skal velge, avhenger blant annet av hvor mye plaget man er. Det første du kan gjøres, hvis nå dette er slike leggkramper, er å kjøpe magnesiumtabletter reseptfritt på apoteket. Noen rapporterer god virkning av disse, men det er nok ikke en spesielt godt dokumentert behandling, men det er ufarlig å forsøke, og endel pasienter beskriver lindring med slik behandling. Hjelper ikke dette, og du er ille nok plaget, finnes der forskjellige reseptpliktige medisiner som legen din kan vurdere om du trenger, og isåfall gi deg resept på.

Kanskje mest effektivt for å stanse krampene i det de oppstår, er tøyning av musklene hvor du har krampene. Da det er på baksiden av leggen din, vil du kunne tøye disse musklene ved å dra fotsålen opp mot deg, slik at det blir drag i den muskelen. Det kan du gjøre sittende i sengen, eller du kan stå opp og stå skrått mot en vegg med armene mot veggen, stå på tærne, og presse hælene mot gulvet, -den "klassiske" tøyningsøvelsen folk ofte gjør etter løpeturer osv. Noen ganger kan jernmangel trigge slike leggkramper, så kanskje du uansett burde tatt en tur til legen for å sjekke om du har det, for hvis du har det, vil jo det å rette på jernmangelen ved å ta jerntilskudd, være det som mest sannsynlig vil hjelpe deg. Ikke begynn med jerntilskudd uten å vite om du trenger det, forøvrig. Håper det var greit svar og greie råd, lykke til.