Nattesvette

Spørsmål

Hei,

PROBLEMET
Problemet mitt er nattsvette. Det kommer og går - noen ganger våkner jeg helt tørr, mens andre ganger er det nesten kliss vått i senga der jeg har ligget, også puta er ordentlig våt. Dette plager naturlig nok meg selv men også særlig min kjæreste som ikke orker å ligge nær meg om natta.
Da jeg var i tenårene hadde jeg også dette problemet en periode, men det forsvant av seg selv. For tre år siden var det også der i noen måneder. Denne gangen har det kommet og gått slik det pleier (vilkårlig grad av svette hver natt) i fire-fem måneder. Det er skikkelig plagsomt når man våkner kliss bløt. En periode for noen år siden husker jeg at jeg var avhengig av å sove med T-skjorte for å ha mulighet til å bytte ut denne til en tørr en i løpet av natten.

ALMENTILSTAND
Jeg er 177 høy og veier 74 kilo. Jeg føler meg veldig frisk, og trener 3-6 ganger i uka. Deltok nylig i en 14-timers konkurranse. Det skulle dermed ikke være noe galt med min almentilstand, og om dagen kjenner jeg ikke til svetteproblemet. Kanhende svetter jeg ørlite mer om dagen i perioder, men det er isåfall marginalt.
Jeg har alltid hatt høy metabolisme, noe kjæresten min er glad for siden jeg alltid er varm på hendene og kroppen. Men når natten kommer hender det altså at det blir litt mye av det gode.
Totalt sett føler jeg meg uansett i meget god form!

MEDIKAMENTER
Jeg jobber i perioder i Afrika, og da må jeg ta malariamedisiner. Veksler mellom Klorokinfosfat+Paludrine og Malarone, avhengig av hvor jeg oppholder meg (lavrisiko- / høyrisiko-områder). Jeg har ikke merket noen korrelasjon mellom inntak av disse medisinene og nattsvetteproblemet, så jeg tror ikke det er en (medvirkende) årsak?

HYPOTESE
Svette er jo en måte for kroppen å kvitte seg med avfallsstoffer og gifter på, både ved å skille de ut gjennom huden men også ved å kjøle ned kroppen når den jobber med andre problemer (temperatur går opp), men rett meg om jeg tar feil her. Har dermed forsøkt å tenke på om det er noe jeg spiser/drikker som korrellerer med svetten.
KAFFE. Mener å ha merket økt nattsvette dersom jeg drikker kaffe om kvelden.
ALKOHOL. Motsatt effekt.
Dette er aldeles ingen empiriske forsøk, og sannsynligvis er mine hypoteser feil. Tenkte likevel jeg skulle informere om det.

Ser umåtelig fram til svar fra dere, da dette virkelig er et problem for meg og ikke minst kjæresten min, som jeg gjerne ønsker å ligge inntil om natten.

Relevante sykdommer/medisiner: Klorokinfosfat, Paludrine, Malarone

Mann, 27 år

Kommersiell tjeneste fra Lommelegen:

Har du spørsmål om din egen helse?

Spør en spesialist i dag og få svar allerede i morgen

Svar

Hei.

Jeg skjønner godt at nattesvetten har blitt et stort problem for deg og kjæresten din. Som du sier så er svette en av kroppens måter å regulere temperaturen på, og som vi sikkert alle har erfart så er svette en vanlig reaksjon på fysisk aktivitet, varme eller sykdom. Svette er altså kroppens avkjølingsmekanisme som forhindrer at vi blir overopphetet. Det er også riktig at kroppen kvitter seg med avfallsstoffer (om enn i små mengder) gjennom svette, blant annet urinstoff og andre stoffskifteprodukter.
Det er normalt at mengden av svette samlet kan komme opp i flere liter i døgnet. Selv om vi svetter så lite at huden ikke blir våt, fordamper det omtrent en liter i døgnet fra hele kroppsoverflaten.

Det kan være flere årsaker til økt svette. Et høyt inntak av kaffe (og cola) er vist å kunne gi økt svettetendens, og det stemmer jo med det du har observert selv. Dersom du har det for varmt på soverommet vil dette også føre til at man svetter mye om natta.
Du sier at du alltid har hatt høy metabolisme, og det hadde derfor vært interessant å vite om du har fått sjekket stoffskiftet ditt den senere tid. For høyt stoffskifte (hypertyreose) kan gi plager i form av blant annet økt svette (les mer i linken øverst på denne siden). Forstyrrelser i adrenalin- og kortisonproduksjonen i kroppen, samt diabetes, kan også gi slike plager.
Ellers er det vanlig at infeksjonssykdommer med feber gir økt svette, men dette er vel lite sannsynlig hos deg når du ellers er frisk og rask. Stress og angst er også vanlige årsaker til svette, men da du ikke nevner dette – samt at svetteplagene dine hovedsakelig er om natten – er vel dette kanskje også en lite tenkelig årsak.
Enkelte medisiner kan også gi økt svettetendens (blant annet noen antidepressiva), men verken Klorokinfosfat, Paludrine eller Malarone har nattesvette eller svette for øvrig som kjent bivirkning. Når du heller ikke har merket en slik sammenheng, er det vel liten sjanse for at de har noe med svettingen din å gjøre.
I sjeldne tilfeller kan årsaken være alvorlige sykdommer som blodkreft eller andre kreftformer. Imidlertid er det som sagt ganske sjelden at disse tilstandene debuterer med svette, og da du ellers er i god form er ikke dette det første man tenker på.
Du sier du har vært i områder med malaria, og at du har tatt malariamedisiner. Periodiske svetteanfall er et symptom ved denne sykdommen (i tillegg til flere andre symptomer) - jeg vil bare nevne dette så du er klar over det, men samtidig si at jeg tror det er svært lite sannsynlig at du kan ha fått malaria da du ellers er i god form og har brukt forebyggende malariamedisin. Hvis du vil kan du lese mer om malaria i linken over.

Jeg synes du skal bestille en time hos fastlegen din og bli utredet med tanke på svettingen din. Om det eventuelt ligger en sykdom bak svetteplagene dine kan man komme på sporet av dette ved å undersøke deg og ta en serie blodprøver. Det du selv enkelt kan gjøre for å dempe svetten er å kjøpe en god medisinsk deodorant (bl.a. Stop 24 – fås kjøpt på apoteket), eventuelt transpirasjonsvann eller noe som heter ”aluminiumklorid med heksahydrat 25% i absolutt alkohol”. Sistnevnte er det mange som har god erfaring med. En del synes også det hjelper å sove i en t-skjorte av bomull, slik du sier du har gjort tidligere. Hvis man ikke finner noen bakenforliggende sykdom til svetteplagene finnes det flere behandlingsalternativer som særlig er rettet mot lokale svetteplager (oftest armhuler, føtter, hender). Blant annet kan man sprøyte inn et middel under huden som blokkerer svetteproduksjonen (botulinumtoxin) eller kutte av nervene til huden som fører til svette ved en operasjon.

Lykke til videre og god sommer!

Har du spørsmål om Allmennmedisin?

Spør en av våre spesialister og få svar innen 1 – 3 virkedager.

  • Få skriftlig legesvar på mail
  • 100 % anonymitet
  • 30 leger fra 10 ulike fagfelt
Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Pris fra 199,-