Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Myalgisk encefalopati eller annen nevrologisk sykdom? Har jeg egentlig forverring av hjertebank?

Spørsmål

Har ME -annen nevrologisk sykdom? Jeg er en 50 år gammel kvinne som i 8 år har hatt ME. Siden da har jeg periodevis hatt en "indre dirring/risting/pulsering" i overkroppen, stort sett i hvile. Jeg er nå i en dårlig fase av ME (mest sengeliggende) og dette symptomet er fremtredende, og verre enn noen gang. Ristinga/dirringa kan kjennes om man legger hånda på brystkassa. Ikke angst. Hjerteutreda i 2013, og nå (ikke fått svar ennå). Ifølge spesialist i 2017 hadde jeg nedsatte reflekser i underekstremiteter. Han mente det skyldes ME. Til nevrolog i 2014. MR av hodet uten funn da. Ikke tatt spinalpunksjon. Er det indikasjon for en ny henvisning til nevrolog?

Mann 50
Svar

Hei,

Du forteller om periodevis indre risting i overkroppen i hvile, men du er dessverre i en dårlig fase av grunnsykdommen (myalgisk encefalopati). Ristingen er så vidt jeg forstår ikke synlig, men kan kjennes om du legger hånden på brystkassa. 


Du er tydelig på at du ikke har angst. 


Er det rask puls du mener? At hjertet slår for fort siden du kan kjenne disse risitninger? Spørr siden du nevner hjerteutredningen fra 2013 som du ikke har fått svar frem til 2020. Hvis det er tilfelle, så bør du utredes for hjerterytmeproblemer eller hjertearytmier. 


Det betyr at de elektriske impulsene i hjertet slår for fort og/eller uregelmessig. Hvis det er tilfelle så kan man også oppleve kortpusthet og tendens til besvimelse (men ikke nødvendigvis). 


Jeg føler at det ikke er sikkert nevrologisk symptom. 


Nedsatte reflekser i bena kan heller tyde på en perifer nerveskade eller ME, ikke sentral årsak (fra hjerne & ryggmarg) som ved degenerative sykdommer som kan gi fasikulasjoner som er synlige sammentrekninger i muskler. 


Jeg ville derfor heller vurdert henvisning til hjertelege for å utelukke hjertebank. Øke betablokker? Lykke til!