Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Mindre følelser i ansiktet, fingre/bein

Spørsmål

Zdravo Mirza, For 5 år siden var jeg godt trent og hadde lav fettprosent. Nå 5 år etterpå har jeg lagt på meg 60 kg. For 2 år siden fikk jeg Bells Parese i ansiktet pg. stress, men det gikk vekk ved en antibiotika kur. Nå under Coronaen har jeg hatt hjemmekontor = mindre aktivitet og mer overskudd på mat så jeg har nok gått opp noen kilo til. Jeg våknet opp med mindre følelser i ansiktet, fingre/bein prikket og flere kroppsdeler sovnet. Ut i fra å Google/Youtube en del innså jeg at dette nok er nervopati som kan komme av overvekt/diabetes. Ut i fra informasjonen jeg tilegnet med der så kuttet jeg ut all karbohydrat, og jeg ble allerede bedre etter 1 dag. Kjøpte også magnesium og b-vitamin på apoteket. Jeg var hos min fastlege, men han tok ikke sjekk angående fotsår osv. Eneste han gjorde var å ta blodprøve, og på den var alt fint utenom lav på D-vitamin og urinsyre gift. Så jeg har ikke diabetes i følge han. Jeg har nå gått ned 10kg på noen få uker ved keto/lavkarb, 1 time gåtur og styrketrening. Det er fortsatt enkelte dager jeg kjenner prikking i noen tær/mindre følelse. Det har blitt mye bedre og jeg kan sikkert leve med det, men ønsker virkelig å bli kvitt den prikkingen/numheten. - Er det mulig å bli kvitt denne prikkingen/numheten i tær? Ved å feks. gå mye mer ned i vekt. (Det er uansett planen) - Hva kan jeg gjøre for å forbedre dette? Har du noen konkrete råd? - Er det noe mer fastlegen kan sjekke? Eller en spesialist osv.? Hvala brate!

Mann 26
Svar

Hei, 

Takk for ditt brev. Du har slitt med mindre følelser i ansiktet, fingre/bein, prikking i flere kroppsdeler. Det er riktig at man kan utvikle en nervopati som en senkomplikasjon til diabetes. Da vil det oppstå gradvis innsettende nummenhet, stikking eller prikking ytterst i føttene eller hendene, dvs. tær og fingre, men som kan spre seg oppover i bena og armene ettersom tiden går. Når jeg sier tid, så kan det ta flere uker eller helst måneder. Så det virker ikke som en nevropati. Noen får skarpe og brennende smerter i disse områder, dessuten intens følsomhet for berøring. Det høres ikke ut som du har diabetes hvis blodsukker verdier er fine i blodprøve og urinprøve. Dessuten er andre riskofaktorer sammen med diabetes overvekt, høyt blodtrykk og alder over 40 år for å utvikle slike plager. 

Andre kroniske sykdommer som kan forårsake slike plager er nyresykdommer der uforholdsvis høy mengde giftstoffer bygger seg opp i kroppen og skader nervevevet (det vil vise seg på blodprøver), lavt stoffskifte, mangler på vitamin E, B-1, B-6 og B-12, som er viktige for nervefunksjoner. Jeg ville skjekket alt dette og gjort en nevrologisk undersøkelse. 

Det kan tenkes at voldsomme svinginger i sukker kan forbigående skade noe nerver, men som vil gå over med tiden. 

Du kan prøve unngå alkohol eller drikke det bare med måte, unngå å røyke eller slutte å røyke hvis du røyker, spise et sunt kosthold regelmessig og drive med moderat trening så vil det nok gå over dersom man ikke avdekker de andre tilstander og må korrigere disse (da vil det også gå over). Lykke til!